Brussel Welkom Weekend: Op hotel in eigen stad

Lukas Vanacke
© Brussel Deze Week
21/03/2013
Een citytrip naar Brussel is de moeite waard. Dat kunnen Brusselaars tijdens het Brussel Welkom Weekend zelf vaststellen. Dankzij voordelige hotelovernachtingen en gratis activiteiten krijgen Brusselaars de kans om hun eigen stad beter te leren kennen.

Op zaterdag 23 en zondag 24 maart organiseert toerismekantoor Visit Brussels de derde editie van het Brussel Welkom Weekend. "In veertien Brusselse gemeenten vinden gratis activiteiten plaats op onbekende of ontoegankelijke plekken," legt woordvoerster Martha Meeze uit. "Zo kan je een geleid bezoek brengen aan de koepel van het Justitiepaleis, de VRT-toren of de El Hikma-moskee in het voormalige zwembad van Vorst." Ook ontmoetingen met Brusselaars maken deel uit van het programma. Verschillende kunstenaarsateliers, moestuinen en tehuizen openen de deuren voor het grote publiek.

In samenwerking met de Brussels Hotels Association (BHA) biedt Visit Brussels op vrijdag- en zaterdagavond voordelige hotelovernachtingen aan. Een tweepersoonskamer inclusief ontbijt kost 60 tot 100 euro, afhankelijk van het aantal sterren. Kamers boeken kan telefonisch bij de 34 deelnemende hotels. Ook bekende vijfsterrenhotels, zoals Hotel Metropole aan De Brouckère, doen mee.

No more Rollkoffer
Brussel is niet de enige grootstad waar inwoners op hotel kunnen slapen. Begin januari vond in Berlijn voor de derde keer de actie Erlebe Deine Stadt! (Beleef je eigen stad!) plaats. "Toerisme is de belangrijkste economische sector van Berlijn," vertelt Christian Tänzler, woordvoerder van Visit Berlin. "De sector zorgt voor 170.000 arbeidsplaatsen. Daarom willen we de Berlijners laten kennismaken met het enorme hotelaanbod."

In de Duitse hoofdstad heerst niettemin ergernis over de vele toeristen die de stad overspoelen. In enkele hippe wijken bespoten onbekenden gevels met de slogan 'No more Rollkoffer'. Christian Tänzler ontkent die vijandige houding. "Volgens onderzoek is 93% van de inwoners positief over de toeristen. Onze hotelactie groeide dan ook uit tot een groot succes. Vijfduizend bedden waren in een mum van tijd de deur uit," aldus Tänzler. "Een overnachting kostte 55 euro per persoon en omvatte ook een welkomstdrink, avondmaal, ontbijt en toegang tot de fitnessruimte van het hotel. Enkel Berlijners mochten zich voor de actie aanmelden."

Jaar op hotel
Vincent van Dijk organiseerde midden januari de allereerste Hotelnacht in Amsterdam. In 2010 sliep de Nederlander een jaar lang elke nacht in een ander Amsterdams hotel. "In de hotels waar ik toen verbleef, zag ik enkel toeristen en zakenlui," herinnert Van Dijk zich. "Amsterdammers gaan er nooit binnen. Bij toeristen denken ze aan de grote groepen die zich bedrinken, in een coffeeshop blowen en daarna over de grachten sukkelen."

Aangezien de actie in het toeristisch laagseizoen viel, boden de hotels goedkope tarieven aan. Uiteindelijk sliepen tweeduizend Amsterdammers een nachtje niet in hun eigen bed. Nog eens duizenden mensen kwamen op de randactiviteiten in de 45 deelnemende hotels af. Op het dakterras van een aantal hotels kon je schaatsen en winterbarbecueën. Met een pasje konden ze verschillende musea in Amsterdam bezoeken. "Veel mensen gingen na de Hotelnacht nog eens slapen op hotel," zegt Van Dijk trots.

De Nederlander ziet de toekomst van dit soort toerisme rooskleurig in. "Het gaat slecht met de economie. Maar vakantie in eigen stad blijft betaalbaar. Je hebt immers geen reiskosten. En nu de Fyra niet meer naar Brussel rijdt, moeten we sowieso in Amsterdam blijven slapen," grinnikt Van Dijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni