Nieuwe bibliotheek Sint-Pieters-Woluwe is nationale primeur

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
19/07/2012
De chalets verdwijnen – eindelijk –, en Sint-Pieters-Woluwe krijgt de eerste passiefbibliotheek van het land.

De houten chalets achter het gemeenschapscentrum Kontakt waarin de Nederlandstalige bibliotheek al sinds 1987 huist, werden in de jaren zestig van de vorige eeuw opgetrokken. Ze zouden twintig jaar blijven staan, maar ze staan er nog altijd. Ondertussen zijn er al tien jaar plannen om een nieuwe bibliotheek op te trekken. Een paar maanden geleden noemden wij de bibliotheek nog een heuse sukkelstraat. Maar zie, een paar weken geleden heeft de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) 600.000 euro extra uitgetrokken. Alles bij elkaar betaalt de VGC nu anderhalf miljoen euro aan de bibliotheek, de gemeente Sint-Pieters-Woluwe één miljoen.

Het schepencollege heeft vorige woensdag de werkzaamheden gegund. De eerste steen wordt waarschijnlijk eind oktober gelegd. Schepen Carla Dejonghe (Open VLD) haalt opgelucht adem: na tien jaar is het dossier eindelijk rond. Een gebouw kopen in Sint-Pieters-Woluwe was gezien de vastgoedprijzen onmogelijk, maar gelukkig had het gemeenschapsonderwijs nog een lap grond liggen die het in erfpacht wou geven. Maar toen liet de milieuvergunning op zich wachten omdat er nog een oude stookolietank zat.

De nieuwe gemeentelijke bib wordt een primeur op nationaal niveau: het wordt de eerste energiepassieve boekenkast van het land. De bibliotheek aan de Grote Prijzenlaan komt in de buurt van scholen en gemeenschapscentrum. Ze moet meer worden dan een uitleenbalie: bezoekers moeten er zich op hun gemak voelen om te lezen, informatie op te zoeken en culturele activiteiten bij te wonen. Centraal liggen de balie en een leestuin.

In 1988 telde de collectie 14.261 boeken, in 2010 waren er dat 36.000 (met cd's erbij). Ook het aantal lezers steeg, van 759 naar 1.761. Met het aantal uitleningen ging het nog sneller, van 15.942 naar 82.390 in 2010.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni