Grouwels lanceert draaiboek cultuursensitieve seksuele voorlichting

© brusselnieuws.be
19/06/2012
Het expertisecentrum Kraamzorg Volle Maan heeft een nieuw draaiboek dat hulpverleners moet helpen om gevoelige thema’s in de seksuele sfeer aan te snijden bij kansarmen. Minister Grouwels (CD&V) financiert het project.

Het draaiboek moet een hulpmiddel zijn om gevoelige thema's als abortus en vrouwenbesnijdenis aan te kaarten bij mensen met een andere culturele achtergrond. Maar ook meer doorsnee onderwerpen rond seksualiteit en voortplanting zijn niet altijd gemakkelijk ter sprake te brengen bij mensen met een andere culturele achtergrond. Vooral artsen, vroedvrouwen en verzorgenden moeten geholpen worden met het draaiboek.

"Als hulpverlener is het niet altijd gemakkelijk om te weten hoe expliciet je moet zijn en om te begrijpen vanwaar bepaalde taboes en vooroordelen komen", aldus Hanan Ben Abdeslam, stafmedewerker van het expertisecentrum Kraamzorg Volle Maan. "Uit onderzoek is gebleken dat er vooral nood is aan informatie rond anticonceptie."

Bij het draaiboek horen voorlichtingsplaten en brochures van organisaties als Kind & Gezin en Sensoa. In totaal werden er 50 pakketten aangemaakt, die nu verdeeld worden onder zorgverleners en vormingsorganisaties.

Minister Grouwels, bevoegd in de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor onder meer Welzijn, Gezondheid en Gezin, financierde het project. "Een goede en toegankelijke voorlichting maakt kwetsbare vrouwen weerbaarder in onze maatschappij. Het is aan ons als overheid en de organisaties om ook voor deze vrouwen kansen te creëren", zei ze bij de lancering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni