6.000 nieuwe woningen per jaar in Brussel

© brusselnieuws.be
21/09/2013
De Brusselse regering wil tussen nu en 2020 per jaar 6.000 nieuwe woningen bouwen. Dat moet een antwoord bieden op de toename van de bevolking met 14.000 mensen per jaar.

De bouw van 6.000 nieuwe woningen per jaar is vervat in het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO), dat de Brusselse regering volgende donderdag zal goedkeuren. Het GPDO werd vrijdag en zaterdag besproken tijdens het seminarie - zeg maar ministerraad op verplaatsing - van de regering in Luik.

Die ambitieuze woningproductie moet er volgens een persbericht komen "via alle mogelijke vormen": reconversie van kantoren, verdichting door middel van hogere gebouwen en verstedelijking van braakliggende terreinen. Daarbij zal een aanzienlijk aandeel sociale woningen horen.

De overheid neemt 20 procent van deze woningen ten laste, die op hun beurt voor 60 procent bestemd zullen worden voor de sociale inkomens en voor 40 procent voor de middelgrote inkomens. De overige tachtig procent moet dus komen van privé-initiatief.

Voor verdere concrete informatie is het wachten tot de persconferentie na afloop van de ministerraad volgende donderdag.

MR: 'Rookgordijn'
Volgens fractieleider Vincent De wolf van de MR-oppositie is het cijfer van 6.000 woningen "slechts een rookgordijn waarachter de Olijfboomcoalitie haar slecht bilan wil verbergen". De regering is er volgens De Wolf niet in geslaagd om het Huisvestingsplan tot een goed einde te brengen. Dat voorzag in de bouw van 5.000 woningen, terwijl er maar 3.000 zijn gebouwd: een jaarlijks gemiddelde van 300 over de voorbije 10 jaar dus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni