Hemelvaartsdag 2024 in geheugen Union-supporters gegrift: 'Ik droom hier al jaren van'

© BRUZZ
09/05/2024
Updated: 09/05/2024 18.24u

In het fandorp van Union gaan de sfeer en de zenuwen crescendo. Opvallend is de mix van nieuwe supporters en trouwe oudgedienden. "Er zijn honderden supporters van Anthony Moris uit Luxemburg afgezakt.”

Al om 9.30 uur openden de deuren van het fandorp van Union in de schaduw van het Atomium. Na het middaguur begon de fanzone stilaan vol te lopen. In totaal rekent Union straks in de bekerfinale tegen Antwerp op bijna twintigduizend fans.

"Ik zit al veertig jaar in het Dudenpark en ik heb dus de golven door de lagere regionen meegemaakt", vertelt oudgediende Marc. "Onze zoons hebben ooit voor Union gespeeld. Dat de club nu de beker kan pakken, is fantastisch. Samen met de Europese campagnes en de prestaties in de competitie de voorbije jaren, bewijst dat het plan van het bestuur werkt."

*lees verder onder foto

Unionfans Eduardo en Francisca

BRUZZ I JB

| Unionfans Eduardo en Francisca ruilden Turijn in voor Brussel en vielen de sfeer in het Dudenpark.

Nieuwe generatie

Toch blijft de honger naar een trofee groot, zeker na de titeltrauma's van de afgelopen seizoenen. Dat beseft ook de nieuwe generatie fans. "Ik ben twee jaar geleden verliefd geworden op deze club", zeggen Eduardo en Francesca, die Turijn inwisselden voor Brussel.

"Hier is het voetbal heel dichtbij de mensen. De internationale sfeer geeft bovendien een heel toegankelijk gevoel. In het stadion zit ik naast een Vlaming en een Colombiaan. Er is weinig dat zo verbindend werkt als naar Union gaan kijken." De bekerfinale ziet het koppel beslecht in het voordeel van Union met de klassieke pronoscore: 2-1.

*lees verder onder foto

e4662164-whatsappimage2024-05-09at1454251.jpeg

BRUZZ I JB

'Familiale sfeer'

Bij de nieuwe fans ook supporters die van shirtje gewisseld zijn. "We moeten toegeven: mijn vriendin was lang fan van Charleroi, mijn hart lag bij Standard", aldus Maito en Aloïse. "Twee jaar geleden zijn we als een blok voor de familiale sfeer van Union gevallen. Wat vooral opvalt: er is geen geweld en er wordt niet neergekeken op bepaalde fans."

Ook voor trouwe supporter en ex-Union-speler Yoan Yangassa is het een bijzondere dag. Hij vervulde in de fanzone naast dj Lisa Smolders de rol van gelegenheids-mc. "Het ging op gevoel: zodra er meer volk toestroomde, werd de sfeer des te beter. Dat Union vandaag in de bekerfinale staat, is iets waar ik al jaren van droom. In Brussel de beker kunnen pakken als Brusselse club: ja, daar kan weinig tegenop."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni