In de voetsporen van Jean-Claude Van Damme

Tim Schoonjans
18/10/2010
Het Centre National du Karate (CNK) is de school waar het voor Jean-Claude 'Muscles from Brussels' Van Damme allemaal begon.

"Claude Goetz, onze oprichter, is een kam­pioenenmaker," stelt Jacques Kopf (53), Goetz' assistent. "Sinds hij in 1962 de voorloper van het CNK oprichtte, heeft hij ettelijke Europese en wereldkampioenen opgeleid en getraind. De wereldberoemde K1-vechter Krokop, bijvoorbeeld. Goetz is nu 73 jaar en doet het iets rustiger aan, maar bij elke les is hij aanwezig en geeft hij aanwijzingen."

Het CNK was een van de eerste scholen in Europa waar uitsluitend karate werd beoefend. Ooit trainde ook een zekere Jean-Claude Van Varenbergh bij het CNK - later zou hij wereldberoemd worden als Jean-Claude Van Damme. "Jean-Claude is zo'n 34 jaar geleden bij het CNK begonnen. Daarna is hij naar Amerika vertrokken, waar hij naam en faam heeft gemaakt. Natuurlijk verwachtten we dat niet meteen toen hij nog bij ons zat. Binnenkort zal Goetz hem opnieuw trainen, want Jean-Claude neemt begin volgend jaar deel aan het WK full contact . Het is nog niet duidelijk of hij in Brussel of elders zal trainen."

Het CNK verhuisde verschillende keren binnen Brussel en heeft nu zijn thuisbasis in Sint-Pieters-Woluwe. "We zijn nu wat kleiner dan vroeger, met een zestigtal leden. We trainen op woensdag (18-20 uur) en vrijdag (19-21 uur). "

Het karate dat tijdens de lessen wordt aangeleerd, wijkt wat af van de traditionele vechtsport. "We leren light contact aan, dat is harder dan het klassieke karate, met meer directe slagen, iets meer naar het kickboksen toe. Naast de techniek wordt er elke les ook zo'n drie kwartier gespard. Ik kan je verzekeren dat je na de training meteen je bed in wilt. Eindigen doen we met een kwartier zelfverdediging. Mijnheer Goetz heeft bij de politie speciale interventieploegen getraind, dus ook daar is hij een referentie in."

Mentaliteit en sfeer hier ademen niet echt de oosterse traditie: "Wij hebben die Japanse mentaliteit niet waar je honderd trappen in het niets geeft. We trainen meer op de Amerikaanse manier, met meer contact en sparring. Natuurlijk dragen de leden de nodige bescherming, het is hier geen beenhouwerij."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni