| Romelu Lukaku scoorde vier keer.

België is groepswinnaar na 5-0 tegen Azerbeidzjan

© Belga
19/11/2023

De Rode Duivels hebben zondagavond in het Brusselse Koning Boudewijnstadion op de slotspeeldag in groep F van de EK-kwalificaties met 5-0 (rust: 4-0) gewonnen van Azerbeidzjan.

Voor rust trof een weergaloze topschutter aller tijden Romelu Lukaku liefst vier keer raak in twintig minuten. In de slotfase zette Leandro Trossard de forfaitscore op het scorebord, meteen ook de eindstand.

De wedstrijd startte met een farce toen de stadiontechnici niet het Azerbeidzjaanse, maar wel het Zweedse volkslied door de boxen lieten weerklinken. De Azeri's wisten even niet waar ze het hadden, maar even later werd op aandringen van de Belgische aanvoerder Romelu Lukaku wel het correcte volkslied afgespeeld, waarna er gevoetbald werd op een drassig speelveld, dat de voorbije dagen met een afdekzeil speelklaar is gemaakt.

De vroege goal

Er is één oplossing om wedstrijden tegen stugge voetballanden als Azerbeidzjan makkelijker te maken en dat is met een vroeg doelpunt de tegenstander uit zijn egelstelling te halen. Zolang de nul op het bord staat beperken de Azeri zich immers voornamelijk tot het voetballen voor de tegenstander onmogelijk te maken, of toch minstens een poging daartoe. Het was dan ook meteen eenrichtingsverkeer richting de kooi van de Azerbeidzjaanse doelman Shakhrudin Magomedaliyev, zonder dat er daar in het openingskwartier huizenhoge kansen uit voortvloeiden.

Net voorbij het kwartier kwam er echter een uitstekende voorzet van de linkerflank van de voet van Jérémy Doku, Romelu Lukaku zette er centraal voor doel zijn hoofd tegen en vanuit die positie mist de spits van AS Roma niet vaak: 1-0.

Nog voor het halfuur maakten de bezoekers uit Azerbeidzjan het zichzelf helemaal moeilijk toen Eddy een tweede keer geel pakte na een totaal overbodige tackle op Lukaku in de middencirkel. Zijn eerste gele kaart had hij vier minuten eerder gekregen.

Het mes ging meteen in de wonde want bij de eerste aanval van de Belgen in de manmeersituatie was het al raak. Timothy Castagne legde met het hoofd terug tot bij Lukaku, die zijn tweede van de avond tegen de netten trapte. Op het halfuur was de hattrick van Lukaku vol, op assist van zowaar Wout Faes. De buit was toen allang binnen en de Mexican Wave rolde doorheen het stadion.

Topschutter

Lukaku trapte vervolgens op assist van Orel Mangala voor de vierde keer in twintig minuten raak. Begin 2017 trof Big Rom al eens vier raak in één wedstrijd voor Everton tegen Bournemouth. Voor Big Rom nummers elf, twaalf, dertien en veertien in deze EK-kwalificatiecampagne en nummers 80, 81, 82 en 83 in 113 caps. Met veertien doelpunten is hij ook topschutter in deze EK-kwalificatiecampagne. Cristiano Ronaldo volgt met tien doelpunten op de tweede plaats en komt zondagavond nog in actie met Portugal.

Ei zo na stonden bij de rust de forfaitcijfers al op het bord, maar de 5-0 van Timothy Castagne werd afgekeurd wegens buitenspel. Ook na de pauze ging het kat-en-muisspelletje gewoon voort, met als belangrijkste verschil dat Lukaku naar de kant was gegaan. De Belgen dwongen nog wel kansen af, maar die werden niet meer afgemaakt. Het toont aan hoe belangrijk Big Rom is voor dit team. Pas diep in de slotfase volgde toch nog de 5-0, een binnentikker van Trossard.

Groepswinnaar

Met twintig punten uit acht wedstrijden, één puntje meer dan Oostenrijk, zijn de Duivels groepswinnaar en ook reekshoofd bij de loting van begin volgende maand in het Duitse Hamburg. De Belgen spelen volgend jaar op het EK hun zesde grote toernooi op rij en zullen er een gevaarlijke outsider zijn. Domenico Tedesco kan dan weer terugblikken op een ongeslagen eerste jaar als bondscoach, met acht zeges en twee draws.

De Rode Duivels sluiten 2023 in schoonheid af en kunnen rustig toewerken naar de oefencampagne in maart, waarin alvast een interland op Wembley tegen Engeland op het programma staat. De daaropvolgende samenkomst is de start van de voorbereiding op het EK, dat in juni volgend jaar van start gaat.