2010 was sportieve grand cru

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
28/12/2010
De Ronde van Frankrijk kwam langs, er was olympisch goud voor Lola Mansour, Europees goud voor Kevin Borlée en wereldgoud voor springruiter Philippe Le Jeune. Brussel en de Brusselaars stonden het afgelopen jaar een paar keer in de spotlights. Overzicht van een vruchtbaar 2010.

I n het voorjaar komen de Brusselse sportsta­dions in het nieuws. Het Drie Lindenstadion, het complex van Royal Racing Club de Bruxelles en het Joseph Mariënstadion van Union worden om hun sportieve, culturele en esthetische waarde gedeeltelijk beschermd. In Anderlecht maakt RSCA ondertussen bekend dat er een akkoord met de gemeente is om het Constant Vanden Stockstadion uit te breiden tot dertigduizend plaatsen. In september gaat de eerste spade in de grond voor het opleidingscentrum van Neerpede.

Bij Union stapt voorzitter Willy Michielsen begin januari op, om opgevolgd te worden door Enrico Bové. RSCA scheert intussen hoge toppen. Paars-wit wordt pas in de achtste finales van de Europa League uitgeschakeld door Hamburg en wordt makkelijk landskampioen, op het veld van rivaal Club Brugge nota bene. De nieuwe ster is Romelu Lukaku. De struise spits is topschutter, wordt het hof gemaakt door alle Europese topclubs en schittert in de tv-serie De school van Lukaku.

Brussel grossiert dit jaar werkelijk in voetbalkampioenen: RC Schaarbeek, Rusa Schaarbeek, FC Evere, Sint-Joost, SC Elsene en Leopold Ukkel vieren de titel. In het zaalvoetbal haalt België op het EK, met een paar Brusselaars in de rangen, een zilveren medaille.

In het rugby kroont Bosvoorde zich al voor de zestiende keer kampioen na een zege tegen ASUB Waterloo. Mannenhockeyploeg Racing White moet in de finale van het kampioenschap dan weer de duimen leggen tegen de Dragons uit Brasschaat.

Spaanse armada
De zomer is traditiegetrouw het uitgelezen moment voor topsport, en Brussel viert mee. Begin juli passeert de Tourkaravaan door de hoofdstad en mag Alessandro Petacchi juichen op de Houba de Strooperlaan. Een paar dagen later wordt in het Koning Boudewijnstadion een demonstratiewedstrijd getennist tussen Kim Clijsters en Serena Williams, bijgewoond door 35.861 toeschouwers: een recordaantal voor een tennismatch. En België mag dan niet deelnemen aan het WK voetbal in Zuid-Afrika, de Spaanse armada neemt in juli na de wereldtitel een paar nachten de hoofdstad in.

Begin augustus gooien Brusselse lopers hoge ogen in Barcelona op het EK atletiek. Na een ongelooflijke eindspurt verovert Kevin Borlée de gouden medaille op de 400 meter. Een paar dagen later pakt de 4x400 meterploeg brons, met Arnaud Destatte en de broers Borlée.

Onze jongeren zijn dan weer top op de eerste Olympische Spelen voor de Jeugd in Singapore. Judoka Lola Mansour behaalt goud, Toma Nikiforov moet zich tevreden stellen met zilver, en bij de hockeyploeg pronken een paar Brusselaars met de bronzen medaille.

Tom Boon, speler van de Royal Racing Club de Bruxelles, heeft bij de U21 mannenhockey met zijn neus voor goals een belangrijk aandeel in de behaalde zilveren medaille op het EK in Polen. De Brusselse basketbalspeler Christophe Beghin leidt de Belgian Lions intussen voor het eerst sinds 1993 naar het EK.

Zand gezocht
De Ukkelaars zien in september Francisco Ventoso zegevieren op de Waterloosesteenweg, waar hij de negentigste Parijs-Brussel wint. Het Brusselse wielerjaar wordt echter overschaduwd door de dood van wielrenner Zakaria El Darabna, op 27-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Bij de sportklimmers verrast Loïc Timmermans op het WK voor de jeugd, waar hij naar een onverhoopte tweede plaats klimt. Topklimster Mathilde Brumagne is op de wereldbekermanche in Puurs mooi tweede. De 20 km door Brussel en de Memorial Van Damme zijn naar jaarlijkse gewoonte een succes. En terwijl Guy De Laen met iets meer dan 33 kilometer het werelduur­record voor 75-plussers breekt en Sanae Jah opnieuw wereldkampioene wordt in het thaiboksen, verrast voetbalploeg White Star Woluwe in de bekercompetitie.

Philippe Le Jeune zorgt waarschijnlijk voor de allergrootste stunt door op het WK jumping in het Amerikaanse Lexington de wereldtitel te behalen. De Brusselaar is een paar dagen niet weg te slaan uit het sportnieuws en wint ook nog de Nationale Trofee voor Sportverdienste. Zijn komst naar de Jumping van Brussel doet de diefstal van duizend ton zand vergeten.

2010 was op sportief vlak een grand cru voor Brussel en zijn Brusselaars. Maar een sportman of -vrouw is nooit tevreden en wil steeds beter. We kijken al reikhalzend uit naar de Brusselse sportprestaties in 2011.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni