Sint-Pieters-Woluwe in cijfers

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
09/10/2012
Sint-Pieters-Woluwe is erg in trek bij het EU-ambtenarenpubliek, en dat blijkt ook uit de cijfers. Er zijn 1.586 potentiële kiezers uit de EU, evenveel als er Vlaamse kiezers zijn.

De meeste politieke partijen proberen dan ook enkele Europese kandidaten op de lijsten te krijgen. Toch heeft de gemeente amper twintig procent van die kiezers kunnen overtuigen om zich in te schrijven voor de verkiezingen.

Het chique karakter blijkt uit het gemiddelde inkomen per inwoner: 35.389 euro, het hoogste van Brussel. En daar zijn de vele Europese en niet-Europese expats niet eens bijgerekend, want die betalen geen personenbelasting in België. De huurprijs voor een appartement is met gemiddeld 1.277 euro per maand het hoogst van heel Brussel. Ter vergelijking: in Anderlecht is dat maar 722 euro. Het zegt veel over de dualiteit van het Brussels Gewest. Nog zo'n relevant cijfer is de levensverwachting voor een man: 80,6 jaar in Sint-Pieters-Woluwe en amper 74 jaar in Sint-Joost, minder dan tien kilometer verderop. In Sint-Pieters-Woluwe ligt de werkloosheid ook het laagst van heel Brussel. Wie er woont, komt er ook fiscaal goed van af. De onroerende voorheffing is de op één na laagste. De personenbelasting ligt met 6 procent laag, maar ook andere Brusselse gemeenten kunnen zich een dergelijke lage belasting permitteren.

Sint-Pieters-Woluwe is tot slot ook een groene gemeente: elf procent is groene openbare ruimte. Vooral het Woluwepark en Zoniënwoud springen in het oog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni