Winterpret: Griekenland en niet Sichuan eregast

© brusselnieuws.be
07/11/2011
De tiende editie van Winterpret, de kerstmarkt in de binnenstad, verwelkomt Griekenland als eregast. Minister van Externe Betrekkingen Jean-Luc Vanraes (Open VLD) meldde nochtans eerder dat de Chinese provincie Sichuan die eer te beurt zou vallen.

Maar maandagavond bleek op de gemeenteraad van de stad Brussel dat het economisch zieltogende Zuid-Europese land in de kijker wordt geplaatst.

Tijdens zijn missie in China had de Brusselse minister van Externe Betrekkingen Jean-Luc Vanraes (Open Vld) aangekondigd dat Sichuan was uitgenodigd als eregast voor de komende editie van Winterpret. "Het klopt dat er gesprekken lopen om Sichuan in de toekomst te selecteren als eregast maar dit jaar wordt het Griekenland. Het is de stad Brussel die hierover beslist en niet het Gewest," zei Nicolas Dassonville, woordvoerder van burgemeester Freddy Thielemans (PS), maandagavond.

Exotiek
Griekenland wordt niet meteen geassocieerd met winterpret. "Dat hoeft ook niet," legt Dassonville uit aan brusselnieuws.be. "Met Winterpret wil de Stad Brussel een vleugje exotiek brengen in de binnenstad. Zo hadden we in het verleden zelfs het Île de la Réunion als eregast, en twee jaar geleden Wallonië".

Belangrijkste criterium voor de keuze van de Stad Brussel is volgens Dassonville het principe "wie eerst komt, eerst maalt". "Ook de sterkte van het begeleidende animatieprogramma bepaalt onze keuze." Voor welk animatieprogramma Griekenland opteert wordt pas volgende maandag duidelijk op een persconferentie. In elk geval wil het gastland zijn verschillende regio's in het winterzonnetje zetten.

De Stad Brussel trekt ongeveer 350.000 euro uit voor het evenement. De bijdrage van de sponsors is daar niet inbegrepen. Ook de eregasten dragen hun financiële steen bij. "De vaste kosten voor de gastlanden bedragen 55.000 euro voor de communicatie en de huur van de chalets. Bovendien trekt elk land ook een variabel bedrag uit voor de animatie".

Dassonville zegt er gerust in te zijn dat Griekenland de kosten wel degelijk zal betalen, ondanks het feit dat het land aan de rand van het faillissement staat. "Het land heeft er juist nu alle belang bij om haar toeristisch blazoen op te poetsen.

Zit er geen diplomatieke rel in met Sichuan? "Allerminst," zegt Dassonville. "Minister Vanraes heeft zich gewoon van jaar vergist toen hij aankondigde dat de Chinese provincie in 2011 eregast zou zijn. Er zijn gesprekken aan de gang voor 2012, maar die zijn nog niet afgerond."

Win-win situatie"

In 2010 sloot het Brusselse Gewest een samenwerkingsovereenkomst met Sichuan. Vanraes argumenteerde toen dat zo'n akkoord "een win-win situatie is voor beide partijen." Chengdu, de hoofdstad van Sichuan telt 12 miljoen inwoners. Elke dag worden er duizend nieuwe auto's verkocht. Waaronder een heel pak Audi's uit Vorst. De Chinezen plannen een bureau van koophandel in Brussel. Want het gaat hen in de eerste plaats om commerciële samenwerking. "We hebben er alle belang bij om hen als gepriviligieerde partner te behouden. China wordt de eerste economie van de wereld," zei Vanraes toen.

Maandagavond was minister Jean-Luc Vanraes, door brusselnieuws.be gecontacteerd, niet bereikbaar voor commentaar.

Winterpret loopt van 25 november tot 2 januari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni