Vlaanderen werkt aan regularisatie zorgverzekering

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
12/05/2015

De Vlaamse regering wil de toetredingsvoorwaarden tot de zorgverzekering voor Brusselaars herzien nu die wordt uitgebreid tot een Vlaamse Sociale Bescherming. Het aantal aangesloten Brusselaars daalt ondertussen verder.

Het aantal Brusselaars aangesloten bij de Vlaamse zorgverzekering blijft dalen. In 2014 zijn dat 44.166 Brusselaars, bijna 15 procent minder dan in 2009. Dat blijkt uit cijfers die parlementslid Elke Van den Brandt (Groen) opvroeg bij minister Jo Vandeurzen (CD&V).

De aansluiting bij de zorgverzekering is in Brussel niet verplicht. Wie niet is aangesloten loopt een wachttijd op van 10 jaar, en een bijkomende ‘straftijd’ van vier maand per jaar dat hij of zij niet is aangesloten. Dat maakt de aansluiting bij de zorgverzekering vandaag oninteressant voor de Vlaamse Brusselaars die de boot hebben gemist.

Maar daar komt misschien verandering in. De Vlaamse regering wil de zorgverzekering als sokkel gebruiken voor een Vlaamse Sociale Bescherming. Het zorgaanbod zou daardoor op termijn aanzienlijk vergroten.

De eerste uitbreiding komt er al in 2016. Het gaat om het basisondersteuningsbudget voor gehandicapten. Het kabinet Vandeurzen legt daar momenteel de laatste hand aan. Erkende gehandicapten met een zorgnood zullen een bedrag van 300 euro per maand krijgen.

Omdat hiermee het aanbod van de zorgverzekering wijzigt, wil Vlaanderen ook de toetredingsvoorwaarden wijzigen. “Elke Brusselaar zal opnieuw de kans krijgen om zich aan te sluiten bij de zorgverzekering, die wordt omgevormd tot de Vlaamse Sociale Bescherming,” zegt kabinetschef Margot Cloet.

Hoe die regularisatie er precies zal uitzien, hangt af van de (gefaseerde) uitbreiding. Gehandicapten bijvoorbeeld, die erkend zijn door het Vlaams Agentschap voor Personen met Handicap, maar niet zijn aangesloten bij de Vlaamse Zorgverzekering, zullen alvast zonder bijkomende voorwaarden kunnen aansluiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni