Het Brussels gerecht is een onderzoek gestart naar "de grootste asbestzaak ooit". Uit een industriegebouw in een Anderlechts kantorenpark zou zo'n vier ton asbest illegaal verwijderd zijn. De Oost-Europese arbeiders hadden geen bescherming tegen het kankerverwekkende goedje. Ze wisten niet hoe gevaarlijk dat was.

Op een industriële werf in Anderlecht is bij renovatiewerken in juni vorig jaar op onregelmatige wijze vier ton asbest verwijderd. Een aannemer liet in een gebouw het kankerverwekkende goedje van de betonnen en metalen steunbalken halen zonder de arbeiders in te lichten of te beschermen. Er was ook geen milieuvergunning afgeleverd.

De zaak ging aan het rollen toen een alerte veiligheidscoördinator de verdachte praktijken opmerkte en signaleerde bij het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM). Dat lichtte onmiddellijk het parket van Brussel in.

Bij de verwijdering van het asbest zouden vijf Oost-Europese bouwvakkers levensgevaarlijk blootgesteld zijn aan asbestvezels. Ze konden alle vijf worden opgespoord, want ze hebben medische hulp nodig. Het blijft nog zoeken naar de ploegbaas die mogelijk meer informatie kan geven.

Het is ook nog niet duidelijk waar de containers met het asbestafval naar toe zijn. Het parket vermoedt dat dat afval illegaal in het buitenland gedumpt is.

Het parket onderzoekt nu in welke mate de eigenaar van het gebouw en de aannemers verantwoordelijk zijn. Vast staat dat de zaak op het einde van dit jaar voor de correctionele rechtbank komt. De aannemer riskeert tot één jaar cel en 500.000 euro boete als zijn schuld bewezen wordt.

Strengere controles
De Confederatie Bouw gaat nog strenger toezien op de regelgeving over asbestverwijdering. "Het is een bekend en een complex probleem dat de asbestverwijdering speciale procedures vraagt. Nu is er een nieuwe ordonnantie. Wij hopen dat de bewustwording en het respect voor de regelgeving daardoor nog groter worden, zodat die praktijken in de toekomst niet meer voorkomen," zegt Veronique Vanderbruggen van de Confederatie Bouw.

Om nieuwe gevallen te vermijden gelden er in Brussel sinds kort nieuwe regels. Die zorgen voor een vereenvoudiging waardoor aannemers sneller aan de slag kunnen. Dat verkleint de kans op illegale verwijdering van asbest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni