Vage plannen voor het Muntplein

Frank Van der Meeren
© Brussel Deze Week
13/04/2007
De toekomst van het Muntplein staat nog voor de zomer op de Brusselse agenda. Eind juni moet de beslissing vallen over wie de plannen voor de heraanleg mag leveren. Momenteel zijn er nog twee kandidaten. Maar ook Pascal Smet wil zijn stem laten horen in het debat. Hij overlegt daarover binnenkort met de betrokken partijen.

Geruchten over de heraanleg van het Muntplein, een van de drukst bezochte pleinen van de hoofdstad, doen al jaren de ronde. Tijdens de vorige legislatuur leek er onder het bewind van toenmalig schepen van Stedenbouw Henri Simons (ex-Ecolo) eindelijk schot in de zaak te komen toen een architectuurwedstrijd werd uitgeschreven. Oorspronkelijk waren er zeventien kandidaten. Van de vijf kanshebbers die de selectie doorstonden, blijven er nu nog twee over: Délices Architectes en MS-a, via Benoit Moritz. Huidig schepen van Mobiliteit Christian Ceux (cdH) belooft dat de beslissing over de toekomst van het Muntplein nog voor de zomervakantie valt.

Weinig ambitieus
Mogelijk schuilt er toch nog een adder onder het gras. Pascal Smet (SP.A) laat bij monde van zijn woordvoerder weten dat hij niet helemaal opgezet is met de plannen. "De wedstrijd is erg gesloten verlopen, er werd veel te weinig publiciteit voor gemaakt. Dat in tegenstelling met het dossier rond het Rogierplein, toen we veel promotie maakten en erin slaagden internationale toparchitecten aan te trekken. Bovendien getuigen de plannen van weinig ambitie." Zo mag er niet geraakt worden aan de parking en de fontein, die nochtans voor velen een doorn in het oog zijn. Het zit Smet ook hoog dat de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek, waarvoor hij via de Vlaamse Gemeenschapscommissie verantwoordelijk is, niet in de wedstrijdjury zetelde. De Post en de Muntschouwburg waren wel vertegenwoordigd. "Dat was een beslissing van Simons," zegt Ceux. "Het dossier is nog niet ver gevorderd, maar binnenkort gaan we met alle betrokken partijen samen zitten."

Net als de Openbare Bibliotheek bleven ook de handelaars op en rond het Muntplein in de kou staan bij het debat. Volgens de filiaalhouder van de Standaard Boekhandel is er geen contact met de gemeente, laat staan overleg. "In de drie jaar dat ik hier werk, heb ik niets van ze gehoord." De voornaamste klachten zijn de gebrekkige toegankelijkheid voor leveranciers door de fontein. Die maakt het moeilijk om vanuit het Muntcentrum naar de zaak te gaan.

Nieuw overleg
Pascal Smet is officieel niet bevoegd in dit dossier, maar is wel onrechtstreeks betrokken: als Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken, als vertegenwoordiger van de VGC, als lid van de meerderheid in de gemeenteraad en als toekomstig schepen van Openbare Werken (Pascal Smet neemt het schepenambt over van Ahmed El Ktibi (PS) na de gewestelijke verkiezingen van 2009, FVDM). Hoewel hij het zelf ontkent en de Brusselse gemeenteraad niet voor het hoofd wil stoten, lijkt een herhaling van het dossier rond het Flageyplein niet ondenkbaar. Ook toen werd onder impuls van Smet van de oorspronkelijke plannen afgeweken.

En er lijkt nog een parallel te zijn tussen het Muntplein en het Flageyplein: het dossier blijft lang aanslepen. Op 23 november 2004 werden de plannen voor de wedstrijd bekendgemaakt. Nu, bijna twee en een half jaar later, luidt het dat de winnaar in juni bekend is. Als er al een winnaar komt. Smet pleegt namelijk binnen enkele weken overleg met de stad over de zaak. Het zal niet enkel gaan over de rol van de bibliotheek op het Muntplein, maar over het hele dossier. Volgens Ceux "is er nog geen contact geweest met Smet, maar liggen alle mogelijkheden nog open." Dus ook de mogelijkheid om alles te herbeginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni