Stethoscoop dokter c Alex E Proimos

Tweetalige wacht uitgesteld

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
19/03/2014

Het plan om in Brussel één tweetalige wachtdienst voor huisartsen op te zetten is uitgesteld. “Eerst komt er een Nederlandstalige coördinator die de Nederlandstalige huisartsen deftig zal informeren,” zegt dokter Anne Marie Deleenheer, voorzitter van de Brusselse Huisartsenkring.

Op dit moment organiseren de Brusselse Huisartsenkring (BHAK) en de Franstalige huisartsenvereniging FAMGB nog elk hun eigen wachtdienst. De Brusselse Huisartsenkring telt ongeveer honderd dokters, die verplicht wacht moeten doen. De zestienhonderd huisartsen van de FAMGB daarentegen draaien vrijwillig wachtdiensten.

In november werd bekend dat de FAMGB op 1 januari met een vernieuwde wachtcentrale wilde beginnen. Bij deze reorganisatie zouden de artsen bepaalde faciliteiten krijgen, zoals taxivervoer bij nachtelijke huisbezoeken, iets waar de Nederlandstalige huisdokters al langer gebruik van maken.
Maar het Riziv, dat moet betalen, financiert in Brussel bij voorkeur tweetalige projecten. Daarom stelde de FAMGB aan de Brusselse Huisartsenkring voor om één gezamenlijke wachtdienst op te zetten.

Omdat de frequente wachtdiensten zwaar wegen op de Nederlandstalige huisartsen, had de BHAK aanvankelijk wel oren naar het het voorstel van de Franstaligen. Maar kort na de lancering van het plan doken er aan Vlaamse zijde kritische stemmen op. Onder meer in deze krant uitten enkele oud-bestuurders van de BHAK hun vrees dat de Nederlandstalige patiënt de dupe zou worden.

De Brusselse Huisartsenkring is voorlopig dan ook niet in het gemeenschappelijke project gestapt. “Er komt eerst voor enkele maanden een halftijdse Nederlandstalige coördinator. We hebben daarvoor budget gekregen van het Riziv,” zegt Deleenheer. “Tot nu werd het hele project aangestuurd door een Franstalige coördinator. Daardoor hadden sommige leden het gevoel dat er niet voldoende waarborgen waren voor de tweetaligheid van de wachtdienst. ‘Als het project nu al niet tweetalig is, hoe kan de wachtdienst straks dan tweetalig zijn voor de patiënten’, zeiden ze. De Nederlandstalige coördinator zal de Nederlandstalige artsen deftig informeren.”

Deleenheer zelf denkt dat het mogelijk moet zijn om een tweetalige wachtdienst te organiseren in Brussel. “Sowieso zullen de telefonisten tweetalig zijn. Bijna alle Nederlandstalige artsen zijn tweetalig en ook bij de FAMGB zijn er artsen die Frans en Nederlands spreken. Maar bij hen is de wachtdienst natuurlijk niet verplicht. Om hun deelname te stimuleren zou je, met subsidies, tweetaligheidspremies kunnen toekennen.”

Het is de algemene vergadering van de Brusselse Huisartsenkring die uiteindelijk zal beslissen of er één tweetalige wachtdienst komt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni