Tweede Brusselse Abbeyfield in aantocht

Karolien Merchiers
© Brussel Deze Week
05/12/2004
Het grote bouwproject aan de IJsvogellaan lijkt nu definitief van de grond te komen: tijdens de voorbije gemeenteraad werd het lastenboek goedgekeurd - met onthouding van oppositiepartij GM, die de tekst te onvolledig en ondoordacht vindt. Als alles goed gaat, zullen de gebouwen tegen 2008 afgewerkt zijn. Een deel ervan wordt voorbehouden voor een Abbeyfield-project.

Het was een hele dobber, omdat alle delen van het project werden gebundeld in één lastenboek. "In totaal komen er 35 woningen, waarvan een gedeelte voorbehouden wordt voor lage inkomens", vertelt Annemie Vermeylen (Groen!), ondermeer bevoegd voor Huisvesting.

De gemeente wil een vleugel van het gebouw voorbehouden voor een Abbeyfield-project, naar het voorbeeld van Etterbeek, waar het eerste Brusselse Abbeyfield-huis afgelopen zomer de deuren opende. Het principe is erg eenvoudig: een tiental alleenstaande senioren, die nog goed te been zijn en zich kunnen beredderen, wonen elk in een studio, maar delen een centrale keuken en leefruimte, waar ze minstens één maaltijd per dag delen. Op die manier kunnen de senioren lang zelfstandig blijven leven. Bovendien vermijdt men met dit systeem dat de senioren verzinken in eenzaamheid.

Ook in de 25 overige woningen - appartementen met één tot vier kamers - worden hoge eisen gesteld inzake duurzaamheid. "Ik ben natuurlijk ook schepen van Milieu, en daarom wilde ik toch veel aandacht besteden aan rationeel energieverbruik", legt Vermeylen uit. "Zo legt het project bijvoorbeeld extra de klemtoon op een degelijke isolatie met ventilatie, het gebruik van zonnepanelen en de toepassing van passieve zonne-energie die voor extra warmte moet zorgen. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor sanitair en wasmachines, en overal zullen milieuvriendelijke bouwmaterialen gebruikt worden, die de gezondheid van de bewoners niet schaden."

In totaal zal het project de gemeente 5,7 miljoen euro kosten. Iets meer dan de helft wordt over twintig jaar terugbetaald. Dat betekent een jaarlijkse kost van ongeveer 195.000 euro. Niet niks, geeft de schepen toe, maar men moet het op langere termijn bekijken. Zolang het maar niet doorgerekend wordt aan de huurders van de sociale woningen.

Als alles volgens plan verloopt, zouden de werken in november 2006 van start moeten gaan. De gemeente legt een beperking op van twintig maanden, zodat het bouwsel uiterlijk in 2008 voltooid zal moeten worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni