Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) is blij met de ruim 1.500 extra plaatsen in het Brusselse Nederlandstalig onderwijs. VGC-collegelid Jean-Luc Vanraes (Open VLD) kondigde die vrijdag aan op tvbrussel. Toch heeft Smet ook kritiek: een deel van het plan is vaag en dus niet te financieren.

Vrijdag kondigde Jean-Luc Vanraes (Open VLD), binnen de VGC bevoegd voor onderwijs, zeventien concrete dossiers aan om het aantal plaatsen in het Brussels Nederlandstalig onderwijs uit te breiden.

Volgend schooljaar komen er volgens Vanraes al 345 extra plaatsen bij in 7 gemeenten. Voor het schooljaar 2012-2013 komen daar nog eens 368 plaatsen bij in 5 gemeenten en het schooljaar nadien 444 extra plaatsen in 3 gemeenten. Bovendien zal een aantal scholen via inbreiding - extra plaatsen binnen de bestaande infrastructuur - 367 plaatsen creëren. In totaal 1.524 extra plaatsen tegen 2014 dus, met een kostprijs 36 miljoen euro.

Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) tempert echter meteen het enthousiasme van Vanraes. "Uit een eerste lezing van een aantal projecten blijkt dat er bijvoorbeeld nog geen inrichtende macht is," zegt Smet. "Ook de vergunningen zijn blijkbaar nog niet in orde. Die lijst van projecten gaan we nog eens goed tegen het licht moeten houden."

'Brussel neemt coördinatierol niet op'
Elk volledig dossier dat aan de kwaliteitseisen voldoet, zal gefinancierd worden, belooft minister Smet. Maar de tijd dringt. Hij roept daarom Brussels minister-president Charles Picqué (PS), minister Vanraes en de Franse gemeenschap op om zo snel mogelijk de taskforce Brussels onderwijs weer samen te brengen.

"Dan kunnen we afspraken maken tussen de beide gemeenschappen," zegt Smet. "De Vlaamse gemeenschap is ermee akkoord gegaan dat het Brussels Gewest de coördinatie van de onderwijsuitbreiding op zich nam. Een revolutionair gegeven. Maar helaas neemt Brussel die rol nu niet op. Het Gewest moet nochtans met de gemeenschappen rond de tafel gaan zitten om een gezamenlijk plan te ontwikkelen."

Bovendien werkt de Vlaamse overheid volgens Smet aan garanties die ervoor moeten zorgen dat elk Nederlandstalig kind dat een plaats wil in het Nederlandstalig onderwijs die ook krijgt. Onder meer door de nieuwe 55 procent-voorrangsregel bij de inschrijvingen. De Franse gemeenschap protesteerde recent nog tegen die regel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni