Roma kamperen al vijf weken op middenberm Kleine Ring

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
22/05/2013
Een twintigtal Roma - de helft kinderen vanaf 11 maanden - kamperen al vijf weken aan de Anderlechtsepoort, op de middenberm van de Kleine Ring. Ze blijven daar tot ze elders onderdak krijgen. “In Slovakije zijn we het slachtoffer van racisme." Een eerdere bemiddeling door sociale diensten draaide op niets uit.

Drie tenten, een hoop zakken en prullaria, een tafel die dienst doet als schutting en een hoop zakken. Dat is zowat alles wat een twintigtal Romazigeuners meegenomen hebben uit Slovakije. Onder hen ongeveer de helft kinderen, van 11 maanden tot 9 jaar jong. Hun schaarse bezittingen zijn opeengestapeld onder het afdak van de vroegere tolhuisjes aan de Anderlechtsepoort, nu de toegang tot het Rioolmuseum.

De groep logeert daarmee op de middenberm van de Kleine Ring, op een van de plaatsen waar het Brusselse verkeer het dichtst is.

Buurtbewoners zien de kinderen al eens de drukke straat en de tramrails oplopen en vrezen voor een drama.

"We zijn in november vertrokken uit Slovakije", vertelt Gazik Slavomir (21) in gebroken Frans aan brusselnieuws.be. "Eerst belandden we in de winteropvang van de Brusselse Samusocial, maar die is sinds 15 april gesloten. Sindsdien zijn we met onze hebben en houden naar de Anderlechtsepoort gekomen".

'Geen geld voor woning'
"Erkend worden als politiek vluchteling kan niet, omdat we Europese burgers zijn. Toch zijn we in Slovakije het slachtoffer van racisme", zegt Gazik. "De politie heeft onze barak in Kosice (Slovakije, red.) laten afbreken."

Wat biedt de toekomst? "We blijven hier tot iemand ons onderdak biedt", zet Gazik beslist. "Mensen geven ons eten. De politie controleert af en toe onze papieren, maar laat ons voor de rest met rust. Geld om een woning te huren hebben we in elk geval niet."

Bemiddeling draait uit op niets
Bemiddeling door het Regionaal Integratiecentrum De Foyer en de Samu Social draait uit op niets. "We hebben vorige week samen met de Samu Social bemiddeld", zegt stadmedewerker Koen Geurts aan brusselnieuws.be. "Daarbij hebben we ons standpunt herhaald dat er mogelijkheden voor de Roma zijn in België, maar dat ze werk moeten zoeken. Ook vinden we dat aan de winteropvang voorwaarden moeten gekoppeld worden zoals het verplicht naar school gaan voor de kinderen en het volgen van een taalcursus. Wat deze gezinnen vragen is de toegang tot een kraakpand en eten. Maar dat werkt de afhankelijkheid op lange termijn in de hand", aldus Geurts.

"In het algemeen stellen we vast dat de Roma uit Bulgarije en Roemenië sneller hun weg vinden in de Belgische maatschappij. De Roma uit Bulgarije spreken Turks en doen zich dikwijls ook voor als Turks, waardoor ze zich beter in de Turkse gemeenschap integreren. De Roma uit Roemenië bedelen vaak, spelen muziek, verkopen, bloemen. De Roma uit Slovakije stellen zich passiever op. Allicht komt dat door het feit dat ze al drie generaties lang zonder werk zitten", aldus Geurts.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni