De 19 Brusselse gemeenten laten dit jaar een gezamenlijk tekort optekenen van meer 19 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft voorgesteld. Meer dan de helft van de gemeenten zit in de rode cijfers.

Het gezamenlijk tekort van 19,4 miljoen euro voor dit jaar ligt nog 9 miljoen hoger dan dat van 2012. Ter vergelijking: in 2010 was er nog een overschot 66,6 miljoen euro. De gezamenlijke schulden van de 19 gemeenten stijgen dan weer tot 1,25 miljard euro.

De tekorten zijn opmerkelijk, want voor het eerst stegen de ontvangsten van de gemeenten boven de twee miljard euro. Als oorzaken haalt Vervoort de stijgende bevolking, het groeiende aantal werklozen en het dalende gemiddelde inkomen aan.

Volgens Vervoort moet de situatie evenwel niet gedramatiseerd worden. “De gemeenten gooien het geld niet uit ramen en deuren”, zegt hij in De Tijd. “De kosten van bijvoorbeeld de politie en de OCMW’s stijgen veel sneller dan in andere regio’s. Bovendien stijgen de uitgaven automatisch door de demografische boom. De gemeenten willen hun dienstverlening op peil houden en blijven dus investeren in bijvoorbeeld scholen en crèches.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni