Energiezuinig bouwen is hét thema dit jaar op Batibouw. Brussel is op dat vlak een vliijtige leerling met de verplichte passiefnorm vanaf 2015. Een klein jaar voor de invoering zit de sector echter nog met veel vragen.

De Brusselse regering besliste drie jaar geleden om vanaf 2015 de passiefstandaard te verplichten voor alle nieuwbouwprojecten en zware renovaties. De bouwsector reageerde geschrokken. Volgens hen was de strenge passiefnorm praktisch niet haalbaar. Na maanden onderhandelen kwamen ze vorig jaar tot een compromis.

De wetgeving treedt in voege vanaf 2015, dus de mensen moeten eraan voldoen voor een nieuwbouw of zware renovatie van woningen, scholen of kantoorgebouwen", zegt Joke Dockx van Leefmilieu Brussel. "Maar voor bepaalde elementen in de wetgeving is er uitstel tot 2018

De Brusselse Architectenvereniging ARIB en de Confederatie Bouw zijn heel tevreden over de aanpassingen en het uitstel. Toch blijft de sector achter met een wrange nasmaak.
"Wat wij als architecten jammer vinden is dat het alleen over energie gaat", zegt Isidor Zilonka van ARIB. "Terwil architectuur veel complexer is."

"Wij hadden liever dat de norm vrijwillig bleef", zegt Laurent Schiltz van de Confederatie Bouw. "Door de verplichting sluit je bepaalde technologische keuzes uit en dat kan de innovatie in de sector beknotten."

Volgens Leefmilieu Brussel valt het allemaal wel mee en is de wetgeving helemaal niet zo strikt. "We spreken eigenlijk liever over hoge energie-efficiëntie", aldus Dockx. "De passiefstandaard is makkelijker te bereiken voor nieuwbouw. Het is mogelijk bij renovatie maar niet in alle gevallen omdat je soms rekening moet houden met de bestaande structuur. De wetgeving houdt daar rekening mee en is minder streng voor renovaties."

Ondertussen is er al 800.000 vierkante meter gebouwd conform de passiefregel die volgend jaar ingang vindt. Het gaat dan vooral om grotere projecten. Bij de kleine bouwondernemingen en architecten blijft er echter ongerustheid heersen.

"Op het terrein zal moeten blijken of de norm werkbaar is en dan zal de overheid misschien aanpassingen moeten doorvoeren", zegt aannemer in opleiding Michel Ernotte. "Er zijn veel inspanningen gebeurd voor enkele voorbeeldgebouwen maar het is nog niet duidelijk of dat rendabel is. We zitten nog met veel vragen."

"De hele sector moet opgeleid worden om aan de norm te kunnen beantwoorden, dat zal nog een serieuze inspanning vergen", klinkt het bij de Confederatie Bouw.

Het Gewest heeft de voorbije jaren werk gemaakt van duurzaamheid met energiepremies, opleidingen en voorbeeldgebouwen, met het nieuwe gebouw voor de administraite van Leefmilieu Brussl op kop. Het Gewest wil nu ook inzetten op de kleine verbouwers en heeft daarom zes energiehuizen opgericht.

"Dat zijn plaatselijke antennes waar de Brusselaar met zijn energievragen terechtkan", zegt Dockx. "Deskundigen kunnen zelfs ter plaatse komen om te bekijken wat er moet gebeuren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni