Nieuw Stadsarchief niet voor morgen

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
04/03/2009
Niemand weet meer wanneer de broodnodige uitbreiding en het nieuwe museumdepot voor het Brusselse Stadsarchief in de steigers zullen staan. "Zolang schepen van Cultuur Hamza Fassi-Fihri niets beslist, kunnen wij niet verder," klinkt het bij zijn collega van Stedenbouw, Christian Ceux. Daarop klinkt dan weer op het kabinet van Fassi-Fihri: "Stedenbouw moet het ontwerp eerst aanvaarden." Ondertussen sleept het dossier aan.

De uitbreidingsplannen voor het Brusselse Stadsarchief (op het terrein tussen Huidevettersstraat 53 en Vanderhaegenstraat 18) dateren van de vorige regeerperiode. Ze werden toevertrouwd aan het Gentse bureau Robbrecht en Daem Architecten. De architecten etaleren hun ontwerp als 'in wording' op hun tentoonstelling in Bozar. En De Standaard meldde de lezers onlangs parmantig: "Het Brusselse Stadsarchief in de Marollen wordt binnenkort uitgebreid met een betonnen toren."

In werkelijkheid werkt het bouwdossier zich door woestijnzand. Of de uitbreiding er komt, is nog absoluut niet beslist. "We hebben al vier jaar geduld en we blijven optimistisch," verklaart projectleider Frédéric De Vylder van Robbrecht en Daem. "In juni 2008 hebben we een aangepast voorontwerp met budgetraming ingediend, dat rekening houdt met de bezwaren die Monumenten en Landschappen op het eerste ontwerp had (delen van het Stadsarchief zijn beschermd, red.). We wachten nu op het fiat van het schepencollege."

Het probleem is dat zowel schepen van Cultuur Hamza Fassi-Fihri (CDH) als zijn partijgenoot, schepen van Stedenbouw Christian Ceux, zijn zegje heeft over het dossier. "We kunnen ons niet uitlaten over het dossier, want we moeten de hiërarchie (de bevoegde schepen, red.) respecteren, en dus wachten op wat Fassi-Fihri beslist," zeggen ze bij het Stads­archief, dat met een gebrek aan opslagruimte kampt. Hierdoor liggen de museumreserves veelal in slecht verluchte kelders, zon­der verwarming en onvoldoende beveiligd.

"Het bouwidee mag dan wel in het college gepasseerd zijn in 2004, het oorspronkelijke ontwerp voldeed niet," legt Olivier Degryse, de kabinetschef van Fassi-Fihri, uit. "De overlegcommissie moet zich opnieuw over het dossier buigen nadat Robbrecht en Daem hun huiswerk hebben overgedaan. Het is aan het architectenbureau om het dossier bij te sturen."

Wat Degryse hier zegt, is totaal achterhaald, visten we uit. De overlegcommissie van Stedenbouw, die adviezen geeft voor de aflevering van bouwvergunningen, heeft het dossier al lang onder ogen gehad. Op 30 december 2008 kreeg het college het rapport in zijn schoot. "De voorstudie beantwoordt nu aan het bouwprogramma," weet men bij Ceux. "De voorstudie is afgehandeld en uitbetaald. De schepen van Cultuur en het Stadsarchief moeten weten of het bouwdossier verdergezet moet worden. Pas als zij beslissen, kunnen wij - zo nodig - de bouw lanceren."

Architect De Vylder vindt het grof. "Niemand begrijpt waarom er zolang getalmd wordt. We weten dat een bouwdossier in Brussel tien jaar kan aanslepen. Het enige officiële bericht dat we krijgen, is: 'Het gaat vooruit.'" Langzaam als een woestijn­karavaan, maar: vooruit. Met jaar na jaar steeds hoger wordende bouwkosten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni