Nederlandstalige Brusselaars voor gewestelijke autonomie

© brusselnieuws.be
08/05/2013
Drie vierde van de Brusselaars is voorstander van een vorm van autonomie voor Brussel, ook onder Nederlandstaligen. Dat blijkt uit cijfers van VUB-professor Rudi Janssens. Minder dan 10 procent wil aansluiten bij een ander gewest.

In het raam van de taalbarometer peilde de onderzoeker, die 2.500 Brusselaars ondervroeg, ook naar hoe de inwoners van het gewest hun institutionele toekomst zagen.

Uit de antwoorden blijkt dat 73,9 procent van de ondervraagden voor een vorm van autonomie voor Brussel kiest. Dat schrijft Le Soir en wordt door Janssens bevestigd aan brusselnieuws.be. Binnen die groep zijn er nuances: 32 procent ziet Brussel als een 'volwaardig gewest', 24 procent met een speciaal statuut van Europese hoofdstad en 17 procent kiest voor een status quo.

Formules waarbij Brussel aansluit bij een ander gewest zijn überhaupt niet populair. Slechts 4 procent wil aansluiten bij Vlaanderen, terwijl Wallonië met 4,6 procent even onaantrekkelijk blijkt voor een aansluiting. De rest van de ondervraagden had geen mening.

Opmerkelijk is dat er ook binnen de groep Nederlandstaligen (Brusselaars met als thuistaal het Nederlands, eventueel in combinatie met een andere taal) een consensus bestaat over autonomie voor Brussel: met 76 procent voor autonomie ligt het percentage zelfs wat hoger dan het gemiddelde.

Ook bij wie thuis Frans spreekt ligt het percentage op 76 procent. Wie tweetalig (Frans-Nederlands) werd opgevoed is voor 81 procent voor autonomie.

Onder de Nederlandstalige Brusselaars ziet slechts 12 procent een aansluiting bij Vlaanderen zitten.

"De resultaten sluiten aan bij die van de vorige taalbarometer", zegt Janssens aan brusselnieuws.be. "Ook toen zag je dat de groep Brusselaars die graag wou aansluiten bij een ander gewest erg klein is."

De resultaten doen denken aan die van een peiling die in maart in verschillende media verscheen. Daaruit bleek dat twee derde van de Brusselaars voor onafhankelijkheid kiest bij een eventueel einde van België. "Onze vragen gingen voor alle duidelijkheid niet over onafhankelijkheid", zegt Janssens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni