Moutstraat: wel banken, maar geen artistieke

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
11/09/2013
Er komen zitbanken in de Moutstraat, maar het worden niet de banken die Recyclart in overleg met de kinderen uit de buurt had bedacht. Brussels schepen van Openbare Werken Els Ampe (Open VLD) vindt ze te duur en te weinig duurzaam.

In 2007 besloot het vorige Brusselse stadsbestuur om de Moutstraat heraan te leggen. Die straat, waar vijf scholen huizen, zag er grauw uit en kampte met veel sluipverkeer. Omdat de stad rekening wilde houden met de wensen van de scholieren werd JES erbij gehaald. Het stadslabo vroeg aan de jongeren hoe zij hun schoolstraat zagen. De leerlingen werden ook betrokken bij het ontwerp van een achttal 'artistieke' zitbanken. Die opdracht had toenmalig schepen van Openbare Werken Ahmed El Ktibi (PS) toevertrouwd aan Recyclart en architect Yannick Roels.

Op 3 oktober vorig jaar, een week voor de verkiezingen, werd de vernieuwde Moutstraat ingehuldigd met een groots feest. De straat was intussen omgevormd tot een woonerf, een zone 20 dus, met brede trottoirs en een minimum aantal parkeerplekken. Alleen de aankleding van de straat ontbrak nog.

Dat was meteen een taak voor El Ktibi's opvolgster, Els Ampe. De afgelopen maanden werden magnolia's geplant en kwamen er, na enig aandringen van de scholen, ook vuilnisbakken en fietsbeugels. Maar geen banken. Gevolg is dat er vandaag nog steeds volop wild geparkeerd wordt in de straat. Nochtans had Recyclart het voorontwerp en de offerte eind vorig jaar ingediend bij de stad. Ampe liet maandag weten dat het oorspronkelijke project afgevoerd is. "Er was geen budget uitgetrokken voor die banken. Via de buitengewone begroting van juli hebben we nu 80.000 euro opzij kunnen zetten," zegt haar woordvoerder. Toch worden het niet de banken van Recyclart. "Ze zijn niet duurzaam, niet bestand tegen vandalisme en erg duur. Bovendien zijn het unieke stukken. Als er één defect is, heb je niet meteen een vervangexemplaar."

Ampe wil niet overhaast beslissen welk zitmeubilair er dan wel komt. In oktober start ze een nieuwe participatieronde met JES en de scholen. "Ze mogen mee kiezen, ditmaal uit het aanbod van enkele grote bedrijven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni