Moskeeën: gewest besteedt controle uit

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
23/03/2011
De Moslimexecutieve van België (MEB) controleert vrijwillig de begrotingen van de erkende islamitische gemeenschappen in Brussel. Nochtans kadert dat niet in de wet.

De Moslimexecutieve van België (MEB) controleert vrijwillig de begrotingen van de erkende islamitische gemeenschappen in Brussel. Nochtans kadert dat niet in de wet.

Dat antwoordde Brussels minister van Financiën Jean-Luc Vanraes (Open VLD) op een interpellatie van parlementslid Ahmed Mouhssin (Ecolo) in de commissie Financiën.

Wanneer een islamitische geloofsgemeenschap een subsidie wil krijgen voor een tekort op haar begroting (wat dankzij een Brusselse ordonnantie uit 2006 mogelijk is), dan passeert die begroting eerst langs de MEB ter controle, ook al is dit niet in de ordonnantie ingeschreven. "Hierbij dient wel vermeld te worden dat er vorig jaar geen enkele islamitische geloofsgemeenschap een tegemoetkoming heeft aangevraagd," verduidelijkt Vanraes.

Waarom zou een eventueel tekort eerst langs de MEB gaan alvorens het Brussels Gewest bijspringt? Volgens Vanraes gebeurt dat bij elke geloofsgemeenschap omdat de Brusselse regering, in tegenstelling tot de officiële vertegenwoordiging van de religie, niet in de mogelijkheid verkeert om begrotingen voor de uitoefening van de eredienst te wijzigen. De Brusselse regering laat eventuele tekorten van een geloofsgemeenschap dus nakijken door de officiële (nationale) vertegenwoordiger van die religie omdat ze niet kan controleren of een bepaalde uitgave wenselijk is. "Begrotingen uitwerken en opstellen is een complexe materie, en dan kan de executieve expertise ter beschikking stellen die moskeeën vaak ontberen," meent Vanraes. De liberaal geeft toe dat die werkwijze niet op de ordonnantie steunt, en dat de regelgeving in de toekomst aangepast zal worden.

Overigens is er één imam in Brussel die een huisvestingspremie van het Gewest ontvangt. Het gaat om de imam van de Badr-moskee in Molenbeek. Dat antwoordde minister-president Charles Picqué (PS) twee maanden geleden op een interpellatie van Paul De Ridder (N-VA).

Volgens Picqué waren er in januari acht erkende islamitische geloofsgemeenschappen in Brussel. Deze maand zijn er nog eens zes bijgekomen. Sinds 2007 zijn er 29 aanvragen geweest om erkend te worden. De meeste Brusselse moskeeën leiden echter een schimmig bestaan: er zouden er om en bij de 170 zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni