Loredana Marchi van Foyer wint opvoedingsprijs

Kim Verthé
© Brussel Deze Week
14/10/2015

Al 35 jaar helpt Loredana Marchi, directrice van Foyer vzw, Brusselse kinderen en jongeren te emanciperen in de samenleving. Daar krijgt ze nu de tweejaarlijkse opvoedingsprijs Filson Steers Mariman ter waarde van 60.000 euro, van de Koning Boudewijnstichting voor.

Proficiat. Mogen we zeggen dat deze prijs u eindelijk uit de schaduw haalt van uw voorzitter Johan Leman, die vaak gezien wordt als de spreekbuis van Foyer?
Loredana Marchi: “Ik zie het als een erkenning voor mij persoonlijk, maar zeker ook voor de hele Foyer-ploeg.”
“Ik heb altijd geloofd in het werken met kinderen en jongeren. Want enkel als de tweede of derde generatie uit de migratie een plaats krijgt in de maatschappij, is ook het migratieparcours van de ouders en de grootouders geslaagd.”
“Wij kijken nu aan tegen een nieuwe, grote migratiegolf in Europa. Ik geloof dat we binnenkort geconfronteerd zullen worden met veel nieuwe kinderen die hun plek zullen zoeken. Ik hoop dat we kunnen leren uit het verleden.”

Welke les valt er te trekken?
Marchi: “Bij elk project dat je wil opstarten met jongeren, is vertrouwen het fundament. Mensen vertrouwen in de eerste plaats in personen, en pas nadien in structuren. In de jaren 1980 vertrouwden ouders van migrantenkinderen ons in ons advies om hen naar het Nederlandstalig onderwijs te sturen. Kinderen die toen in de Foyer-werking zaten, zijn nu jongvolwassenen in Brussel. Ieder van hen heeft een job.”
“We moeten er vooral over waken dat de grote structuren niet te veel plaats innemen, en dat het eerstelijnswerk voldoende ruimte krijgt.”

Dat klinkt als een nawee van kritiek op de overname door Vlaanderen van jullie pionierswerk op vlak van integratie sinds de jaren 1980 Wat blijft er vandaag over van jullie integratiewerking?
Marchi: “Het blijft een verlies dat onze tweede- en derdelijnswerking is vertrokken (20 medewerkers gingen vorig jaar over naar het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering, red.). De vraag blijft of het nodig was Brussel op te nemen in de grote structuur, terwijl Gent en Antwerpen een apart statuut kregen. Gelukkig blijft onze eerstelijnswerking actief, weliswaar met veel minder middelen, maar veel meer vrijwilligers en creativiteit. Het agentschap is nu een realiteit en we moeten een modus vivendi vinden en beide partners laten samenwerken voor een betere integratie in Brussel.”

Waar liggen voor u klemtonen in de toekomst?
Marchi: “Foyer moet pionier blijven en innoverend, ervan uitgaande dat Brussel veelkleurig, meertalig en divers zal blijven. Op kritiek rond taalachterstand van kinderen met migratieachtergrond antwoorden wij dat zij net veel potentieel hebben. Wij zetten in op die meertaligheid.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni