Libération genadeloos voor Brussel

LV
© brusselnieuws.be
14/05/2013
Vuil, lelijk en een eeuwige werf. Zo wordt Brussel vandaag afgeschilderd in de Franse krant Libération. De eigengereidheid van de negentien gemeenten en een manifeste politieke onwil zouden aan de basis liggen van de "chaos". In het artikel zegt Olivier Maingain (FDF) dat de Vlamingen alles gedaan hebben om Brussel te vernietigen.

Is Brussel een hopeloos lelijke stad? Rond die vraag woedt een hevig debat op de sociale media, vooral bij Franstalige en Europese Brusselaars. Aanleiding is een paginagroot artikel in Libération. Onder de titel 'Bruxelles pas belle' en voorzien van een fotocollage vol stedenbouwkundige miskleunen, schept correspondent Jean Quatremer een vernietigend beeld van de Europese hoofdstad.

Brussel mag dan wel massaal rijke Franse aantrekken "omwille van zijn fiscaal klimaat en de nabijheid van Parijs", klinkt het, de aankomst in het Zuidstation is voor de meesten "een schok" omdat de Belgische hoofdstad "zo lelijk en vuil" is.

"De enige stad waarmee we Brussel kunnen vergelijken is Athene", schrijft Quatremer. "Dezelfde stedelijke chaos, dezelfde littekens door een al te gekke vastgoedspeculatie, dezelfde kapotte trottoirs, dezelfde vuiligheid en dezelfde autogekte. Wat de Griekse hoofstad echter heeft kunnen vermijden zijn de autostrades die Brussel verscheuren als was het New York of Los Angeles."

Verder gaat het over de eindeloze werven in de Europese wijk en de absurdideit van de gemeentegrenzen, met als voorbeeld de Louiza-flessenhals, "waar agenten geen foutparkeerders verbaliseren omdat ze niet weten op welke gemeente ze staan." De auteur vraagt zich af hoe Dick Annegarn in de jaren 1970 "Bruxelles ma belle" heeft kunnen schrijven met al die verbrusseling.

'Slachtoffer van de Belgische ziekte'
Zowel afscheidnemend minister-president Charles Picqué (PS) als FDF-boegbeeld en burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain worden opgevoerd in het stuk. Picqué verklaart de problemen door de traditie van sterke lokale besturen ("België is een land van gemeenten") en noemt Brussel het slachtoffer van de "Belgische ziekte, het federalisme en de taalgemeenschappen."

Maingain stelt onomwonden dat het toch vooral de fout is van de Vlamingen, "die deze stad haten omdat ze Franstalig is geworden terwijl ze in Vlaanderen ligt, en alles gedaan hebben om de stad te vernietigen."

De reacties op het artikel zijn uiteenlopend. Sommigen juichen de aanklacht toe, anderen wijzen op feitelijke fouten (Picqué is volgens het stuk "meer dan 20 jaar minister-president") of hekelen de onderbelichting van structurele problemen zoals de werkloosheid, het onderwijs of de jarenlange onderfinanciering.

Politici reageren op Twitter
Ook enkele politici reageerden al via Twitter. Zo nodigde kersvers minister-president Rudi Vervoort (PS) Quatremer uit voor een discussie. Milieuminister Huytebroeck (Ecolo), die momenteel volop campagne voert om Brussel te bombarderen tot Groene Hoofdstad van Europa, liet zich het volgende ontvallen: "De Fransen die ik tegenkom appreciëren de groene ruimtes, het culturele en festivalleven, de grote appartementen en het wijkleven."

Auteur Jean Quatremer is al jarenlang de vaste Brusselcorrespondent voor Libération en liet zich in het verleden al vaker erg negatief uit over de toestand van de Europese hoofdstad, met name het gebrek aan netheid en veiligheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni