Binnen acht jaar moet er een congrescentrum en een groot winkelcentrum op de Heizel staan. Een voetbalstadion is optioneel. Het Nederlandse architectenbureau KCAP uit Rotterdam mag het masterplan voor de omgeving uitwerken.

Het Rotterdamse KCAP is de laureaat van de stedenbouwkundige wedstrijd die de Stad Brussel organiseerde voor het grootse Neo-project, de hertekening van de 67 hectare grote Heizelvlakte. In de loop van 2011 zal de ploeg van de Nederlandse architect Kees Christiaanse concrete plannen voorstellen.

Burgemeester Freddy Thielemans (PS) drukt de wens uit om in 2014 te kunnen beginnen met de bouw van een evenementenhal, congrescentrum, winkelcentrum en genoeg open ruimte en stadsgroen tussen al die bouwsels.

Toch is de aanstelling van KCAP nog maar een pril begin. Er moeten nog talloze knopen worden doorgehakt, en dat gebeurt en cours de route. Zo wordt er pas in december beslist of er een nieuw voetbalstadion bijkomt, in functie van het WK 2018.

Concurrentie
Onder meer het Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas, Dominique Perrault Architecture en het Belgische SUM Project dongen mee naar de gunst van de jury. Die werd voorgezeten door de Antwerpse stadsbouwmeester Kristiaan Borret.

Laureaat KCAP is niet aan zijn proefstuk toe als het gaat over grootschalige stadsvernieuwingsprojecten. Het bureau uit Rotterdam is onder meer verantwoordelijk voor de vernieuwing van een oude havenbuurt in Hamburg (Hafencity) en de ontwikkeling van de Olympische wijk in Londen. Kijk hiernaast voor enkele voorbeelden.

Het bureau beschikt over de nodige competenties in alle vakgebieden die bij dergelijke projecten komen kijken. De stedenbouwkundige visie legt doorgaans de nadruk op mobiliteit en duurzame ontwikkeling.

Interregionaal overleg
Verschillende verenigingen kijken met argusogen naar de concrete invulling van de plannen voor de nieuwe Heizel. Onder meer de komst van nieuwe kantoren en een groot winkelcentrum zijn niet onbesproken.

Het 'Interregionaal Platform voor een duurzaam economisch beleid', dat vakbonden, zelfstandigenorganisaties en milieuverenigingen verenigt, herhaalt ondertussen haar pleidooi voor overleg tussen Vlaanderen en Brussel. "Voor de brede regio is het van cruciaal belang dat er in de besluitvorming rond grote handelsprojecten plaats is voor structureel interregionaal overleg tussen het Brussels en Vlaams gewest," klinkt het in een persbericht.

En de bouwmeester?

De toekomst van de huidige attracties op de Heizel is voorlopig onduidelijk. Brussels parlements- en gemeenteraadslid Els Ampe (Open VLD) roept laureaat KCAP op om rekening te houden met de 770 werknemers van onder meer Kinepolis, Mini-Europa en Oceade. "Zij dreigen hun job te verliezen als de stad Brussel volhardt in haar wegjaagstrategie. Stedenbouwkundige vergunningen worden geweigerd en bestaande contracten met deze bedrijven worden door de Stad constant in vraag gesteld."

Ampe hoopt ook dat de 'Heizelarchitect' contact zal opnemen met de Brusselse bouwmeester. "Vreemd dat hij niet aanwezig was op de persconferentie over één van de grootste Brusselse bouwwerken van de laatste decennia," aldus nog Ampe die zich ook afvraagt wanneer de stad Brussel een marktonderzoek zal bestellen om na te gaan wat nodig en economisch rendabel is op de Heizelsite.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni