grote moskee brussel

Idrissi: 'Steun alternatieve islamdenkers'

CD
© Brussel Deze Week
27/01/2016

De Franse politoloog en islamhervormer Rachid Benzine heeft zich teruggetrokken na zware bedreigingen aan zijn adres en dat van zijn familie. Dat zegt Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A), die Benzine goed kent. Tegelijkertijd herhaalt Idrissi haar oproep aan alle regeringen om de band met Saoedi-Arabië te herzien, en om van de Grote Moskee in Brussel een centrum voor open islam te maken.

Benzine was betrokken bij het ‘deradicaliseringsproject’ voor Brusselse jongeren van Brussels-minister president Rudi Vervoort (PS), waartoe ook theatermaker Ismaël Saïdi behoorde. Beide trokken zich echter terug na kritiek en “bedreigingen”. Over die bedreigingen is weinig concreet geweten. Volgens Yamila Idrissi kwamen die zowel vanuit islamistische hoek als van extreemrechts. Volgens onze informatie echter vooral vanuit islamistische hoek.

Idrissi wil ook dat de federale regering versneld de erfpachtovereenkomst met de Grote Moskee van Brussel opzegt. Die grootste moskee van ons land ligt onder vuur omdat ze nog te veel ruimte laat voor de extreme Saoedische-wahabitische variant van de islam. “Moreel is onze samenleving het verplicht om gewoonweg niet meer samen te werken met Saoedi-Arabië, dat op grote schaal mensenrechten schendt.” Volgens Idrissi kan er van een gematigde, Europese islam pas sprake zijn wanneer alle banden in Europa met dit land worden verbroken. De socialiste pleit voor een gematigde vorm van de islam, maar weet dat de politiek daar grondwettelijk niet in tussenbeide kan komen. “Vandaar ook dat mensen als Benzine en Saïdi zo belangrijk zijn. Bij deze een oproep aan iedereen om hen te ondersteunen,” aldus Idrissi.

De erfpachtovereenkomst tussen de federale Staat, Saoedi-Arabië en Marokko werd eind jaren 1960 gesloten. Koning Boudewijn gaf toen een stuk grond in bruikleen om een Islamitisch centrum te vestigen, met de grootste moskee van ons land er op. De Belgische regering kan die overeenkomst eenzijdig opzeggen om redenen van openbaar nut, maar moet daarbij wel een opzegtermijn van één jaar in acht nemen. Volgens onze informatie is het contract nog niet opgezegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni