HUB bouwt stadscampus met koten

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
06/03/2013
De Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) gaat het aangekochte pand op de hoek van de Broekstraat en de Zandstraat grondig verbouwen en uitbreiden. Er komen behalve leslokalen, kantoren, een grote aula, een turnzaal en een studentenfoyer ook 78 koten in het gebouw.

De HUB is al enkele jaren bezig met het centraliseren van haar opleidingen in de buurt van de Stormstraat. Zo kwam de faculteit rechten over vanuit Koekelberg, het talendepartement vanuit het Vlekhogebouw in de Koningsstraat en de lerarenopleiding vanuit Nieuwland.

De meeste lessen worden momenteel gegeven in het Hermesgebouw, het vroegere Ehsalgebouw met de groene ramen aan de Stormstraat. Enkele jaren geleden kocht de HUB het gebouw er tegenover aan, 't Serclaes op de Warmoesberg. Ook huurde ze het gebouw op de andere hoek, het Erasmusgebouw. Deze twee panden zijn echter niet bijster geschikt om les in te geven, en worden dan ook vooral benut als kantoorruimte voor onderzoekers, docenten en de administratie. 't Serclaes herbergt ook een groot studentenrestaurant.

Vanwege plaatsgebrek huurt de HUB nu enkele vaklokalen en de turnzaal van Sint-Joris in de Cellebroersstraat. Om wat comfortabeler te kunnen zitten, kocht de HUB het pand op de hoek van de Broekstraat aan. Het zogenaamde Meyboomgebouw werd vroeger gebruikt door Bloso, later waren er plannen voor een hotel. De HUB gaat het deels renoveren, deels heropbouwen en uitbreiden. Bedoeling is dat 2.000 studenten er les kunnen volgen.

In het te renoveren deel worden 78 koten ingericht rond een patio. Nu heeft het gebouw een soort van atrium met een glazen dak, maar het architectenbureau Low, dat zopas de ontwerpwedstrijd won, wil het glas weghalen en er een open ruimte van maken.

Voor het eerst bouwt de HUB zelf koten. "Er is nood aan studentenkamers in Brussel, en het is altijd een meerwaarde als er ook kamers op de campus zelf zijn," zegt algemeen beheerder Greet Raspoet. "We willen een moderne campus worden, die Brussel als studentenstad versterkt."

Het bouwproject kost zestien miljoen euro, en zou over twee jaar klaar moeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni