Gezocht: Nieuwe bestemming voor 40 kerken

© brusselnieuws.be
27/10/2011
Ook in Brussel slinkt het aantal praktiserende katholieken. Over twintig jaar zullen 70 van de 110 kerken in het gewest volstaan om hen te bedienen, blijkt uit een studie. Minister-president Charles Picqué (PS) plant een colloquium over een herbestemming voor de overige 40 gebouwen.

De gemeente Watermaal-Bosvoorde wil luxe-appartementen in de klokkentoren van de Sint-Hubertuskerk. Brussel-Stad plant een markthal in de Sint-Katelijnekerk. En in Helmet zijn er plannen voor een winkelcentrum in de kerk.

Steeds vaker proberen gemeenten een nieuwe bestemming te vinden voor (gedeelten van) kerkgebouwen. "Onze gemeente kan de renovatie- en energiekosten niet dragen," zei burgemeester Payfa (FDF) van Watermaal-Bosvoorde daarover.

Er staan 110 kerken in het gewest. Maar het aantal gelovigen neemt af. Volgens het Brussels vicariaat zijn er vandaag 60 à 70.000 praktiserende gelovigen. Vicaris Hermans Cosijns zegt dat over twintig jaar 70 kerken zullen volstaan om alle praktiserenden onderdak te bieden.

Bovendien kost het onderhoud van de kerken het Gewest heel wat geld. Alleen al de renovatiewerken kostten Brussel vorig jaar 3,5 miljoen euro, becijferde Le Soir onlangs.

Colloquium
Minister-president Charles Picqué wil nu in 2012 een colloquium organiseren waarin buitenlandse voorbeelden van herbestemming worden bestudeerd. Dat zei hij woensdag in de Commissie Ruimtelijke Ordening van het Brussels Parlement.

"Als we kijken naar de belangrijke rol die ons netwerk van kerken heeft gespeeld in het sociale, culturele en innerlijke leven van veel mensen, is het onze plicht een herbestemming te vinden die die functies bewaart," denkt hij. "Dat kan op een respectvolle manier, met een brede consensus tussen alle betrokkenen."

Picqué antwoordde op een vraag van Brussels parlementslid Brigitte De Pauw (CD&V). Ook zij vindt dat Brussel best begint na te denken over wat het met de overige kerken gaat doen. Van de 110 kerken zijn er wel 51 beschermd, dus de speelruimte is beperkt, geeft ze toe. Toch zijn er volgens haar heel wat mogelijkheden.

"De omvorming van de Sint-Katelijnekerk tot markthal bijvoorbeeld kan het sociale leven in de buurt echt versterken," zegt ze. "Het is een kans om op een stijlvolle manier het verschil te maken. Hopelijk blijft het dossier dan ook niet te lang in de koelkast zitten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni