Met zijn zevenen zijn ze, de ganzenkuikentjes die in deze warme winterdagen aan de Vijvers van Elsene rondhuppelen.

Dat de winter totnogtoe wat warm uitvalt, dat was u niet ontgaan. Aan de vijvers van Elsene lijkt die temperatuursgril nu ook de biologische klok van een stel nijlganzen te verstoren. Sinds enkele dagen waggelen er naast moeder en vader gans ook zeven donzige kleintjes rond.

Navraag bij Leefmilieu Brussel leert dat de warme winter wellicht niet zoveel te maken heeft met de winterse geboorte.

“Het is uitzonderlijk, maar het komt voor”, weet Olivier Beck, bioloog bij Leefmilieu Brussel. “Inheemse vogels hebben een biologische klok die ervoor zorgt dat de kuikens pas in april uitkomen, maar nijlganzen zijn exoten die nog geconditioneerd zijn zoals in de zone ten zuiden van de Sahara: ze kunnen het hele jaar door broeden.”

De kans dat de kroost het overleeft, is reëel, denkt Beck. “In de stad zijn er altijd wel mensen die ze te eten geven, al mag dat niet en raden we het ook af. Maar als er nu nog een strenge vorstperiode komt, zullen enkel de sterkste exemplaren overleven.”

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , Gezien

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni