Fontainaspark verdeelt buurt

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
12/06/2013
In juli 2014 wil Brussel-Stad de stedenbouwkundige vergunningen aanvragen voor de herinrichting van het Fontainaspark. Maar eerst is er overleg met de buurt. Voor schepen van Participatie en Wijkcontracten Ans Persoons (SP.A) is er werk aan de winkel: er loopt een petitie tegen en een petitie voor de plannen. [+ontwerpbeelden]

D e Anneessenswijk staat op nummer zeven van de dichtstbevolkte wijken van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zo is vorige week nog berekend door het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA). Het was in de Anneessenswijk dat Sofie Peeters haar Femme de la Rue draaide, u weet wel, het verhaal van de jonge vrouw die lichtgekleed gaat stappen en daarbij de meest platvloerse voorstellen en de grofste scheldwoorden moet aanhoren. Om het eufemistisch uit te drukken: dit is geen gemakkelijke buurt. Nochtans is het een buurt waar de stad Brussel en het OCMW vele honderden appartementen bezit en waar de overheid op de buurt zou moeten kunnen wegen. Toch flirt de buurt al vele jaren met gettovorming.

Maar sinds vorig jaar is er het duurzaam wijkcontract Bloemenhof (let op de naamskeuze: niet Anneessens) van minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo). Binnen dat wijkcontract past de heraanleg van het Fontainaspark. Het park is er gekomen in de tweede helft van de jaren 1990 in de plaats van een verlaten fabriek. Het werd een park in afwachting van een groots project. Zo was er ooit sprake van de Europese vakbondszetel en van de stichting Hergé, die uiteindelijk naar Louvain-la-Neuve getrokken is. Maar de sociaal werkers uit de buurt zagen Kuifje niet zitten en het schepencollege was verdeeld en durfde niet beslissen. Het werd een park met geen al te beste naam.

Nu dient zich een nieuwe kans aan. Het Brussels Gewest komt met geld over de brug voor een wijkcontract, het derde al in deze buurt. In de stad Brussel betekent dat een flinke som geld: wat de financiële inbreng in de wijkcontracten betreft, is de stad Brussel een modelleerling. Er ligt 25 miljoen euro klaar.

Landmarks
De stad Brussel is er in geslaagd om de meubelzaak Duyver aan de Van Arteveldestraat te kopen, wat betekent dat een halve stadskanker van grotendeels ongebruikte ruimtes verdwijnt. De panden worden tegen de grond gegooid en er komt een doorgang naar het Fontainaspark, waardoor het park groter wordt. In deze dichtbevolkte wijk worden er toch nog woningen bijgebouwd, 65 appartementen in totaal. Naast het pand van de vakbond komt een toren van acht verdiepingen met een brasserie met terras. Aan de ingang Van Artevelde komen twee woonblokken en ook nog eentje aan de Zespenningenstraat. De vier gebouwen moeten dienen als landmarks.

Sinds de afbraak van de fabriek twee decennia geleden is het gevoel dat er een gat in de wijk geslagen werd, nooit weggeweest. Zeggen de architecten van B612 Associates: "Wij pleiten voor volumes die kwaliteitswoningen aanbieden en die dat ook laten zien, zodat men het gevoel heeft dat de stad bewoond is. Zowel vanaf de laan als vanuit het park zorgen ze voor sociale controle. Ze moeten mensen zin geven om in de stad te wonen."

Maar daar gaat alvast niet iedereen in de buurt mee akkoord. Er circuleert een online petitie tegen de toren van acht verdiepingen en tegen het creëren van steegjes. Buurtbewoners vrezen dat de onveiligheid gaat toenemen en nog meer inwoners in de dichtbevolkte buurt zien ze ook niet zitten. Ook klagen ze dat er te weinig inspraak is. Maar ondertussen komt er tegenwind vanuit de buurt zelf. Er is nu ook een online petitie die het project een kans wil geven.

Doorlopend gazon
Ans Persoons: "We zijn al de volle twee weken bezig met de plannen voor te stellen, niet alleen op papier - niet iedereen kan plannen lezen - maar ook in 3D, niet alleen 's avonds maar ook overdag." Maar ondertussen draait de geruchtenmolen op volle toeren. Zo zou er groen verdwijnen. Persoons: "Dat klopt niet, het project voorziet 10.000 vierkante meter groen, nu is er 9.000 vierkante meter. Om niet aan het groen te raken, wordt er ook in de hoogte gebouwd. De grote lijnen werden al tijdens de vorige legislatuur vastgelegd door de Brusselse regering, het stadsbestuur, Leefmilieu Brussel en de Bouwmeester. Er moeten woningen, een sportzaal, kinderopvang en horeca komen, maar de concrete invulling - waar komen de moestuinen, waar de sportvelden, waar de speelpleinen - gebeurt na overleg met de buurt."

De vraag rijst of de huidige omheining moet blijven, of niet. "Dat is nog niet uitgemaakt," zegt Persoons. Op de plannen loopt het gazon door tot voor het ACOD-gebouw. Op papier is dat prachtig. Maar werkt het ook?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni