Europese geldkraan dicht voor kanaalzone?

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
21/11/2012
Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, wil deze week een akkoord bereiken over de Europese investeringen tot 2020. Vallen er besparingen, dan is Brussel mogelijk een hoop geld kwijt.

Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, wil deze week een akkoord bereiken over de Europese investeringen tot 2020. Vallen er besparingen, dan is Brussel mogelijk een hoop geld kwijt.

Het Brussels Gewest heeft sinds 2000 al voor 230 miljoen euro geïnvesteerd in de kanaalzone. Brussel kan daarvoor putten uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro). Aan die EU-subsidie dreigt een eind te komen.

Donderdag 22 november kan beslissend worden. Dan vindt de top plaats waar de Europese staats- en regeringsleiders een akkoord moeten bereiken over de Europese meerjarenbegroting, met de investeringen voor 2014-2020. Het regionaal cohesiebeleid, waarvan Efro een onderdeel is, is daarin de tweede grootste subsidielijn, goed voor 376 miljard euro.

Landen als Nederland en Groot-Brittannië voeren de druk op. Ze vinden een besparing op hun plaats, zeker nu de lidstaten voor loodzware bezuinigingen staan. Zet Europa het mes in het cohesiebeleid, dan deelt het Brussels Gewest wellicht in de klappen. Brussel behoort samen met Vlaanderen tot de 'rijke regio's' in de EU. Het lijdt weinig twijfel dat die als eerste uit de boot vallen. En dan is er geen Europees geld meer voor de Brusselse kanaalzone.

Brussels minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) hoopt alvast dat de Europese Raad een verstandige beslissing neemt. "Grootsteden zijn vaak rijk op papier, maar arm in de feiten. Het is van essentieel belang dat de overheid ook in moeilijke stadsgebieden investeert."

Wordt Brussel toch nog opgevist, dan moet er nog een kaap worden genomen. De Europese Commissie stelt immers een pak nieuwe voorwaarden. Zo zal het geld meer voor innovatie en de strijd tegen de klimaatopwarming moeten worden ingezet. De besteding van Efro-middelen zal dus hoe dan ook herdacht moeten worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni