Één Brusselse politiezone blijft taboe

NC
© brusselnieuws.be
18/11/2015

Na de aanslagen in Parijs die een duidelijke link hebben met Brussel, komt opnieuw een debat op gang over de zes Brusselse politiezones. Vooral Vlaamse politici uiten veel kritiek. Ook de Brusselse SP.A heeft opgeroepen tot een fusie waarbij maar één Brusselse politiezone over zou blijven. Maar zowel de burgemeesters als minister-president Rudi Vervoort (PS) zien dat niet zitten.

"In Parijs is er ook één politiezone, maar dat heeft de terreuraanslagen niet kunnen voorkomen", zegt de burgemeester van Etterbeek Vincent Dewolf (MR) aan tvbrussel. "Het is allemaal niet zo eenvoudig. Gewoon roepen dat de politiezones moeten fusioneren en er dan vanuit gaan dat alles wel opgelost raakt zal niet werken."

Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort is geen voorstander van een politiefusie. "Dat staat de nabijheid in de weg. Het is belangrijk dat de politie dicht bij de burger staat. Met één politiezone is dat niet mogelijk." Vervoort geeft wel toe dat er fouten zijn gemaakt in het Brusselse veiligheidsbeleid. "Maar de veiligheidsdiensten werken nu al beter dan ze in januari deden, en in de toekomst zullen ze nog beter werken."

Gisteren heeft Vervoort nog een persbericht verstuurd om aan te kondigen dat de zes Brusselse politiezones intensiever moeten samenwerken. Maar fusioneren, daar wil Vervoort niet van weten.

Daarmee keren de twee grootste Franstalige partijen in Brussel zich dus af van het idee. Nederlandstalige Brusselaars lijken er wel voorstander van te zijn. De Brusselse parlementsleden Jef Van Damme (SP.A) Paul Delva (CD&V) en Johan Van den Driessche (N-VA) hebben de afgelopen dagen opnieuw gepleit voor één politiezone in Brussel.

"Ik ben geschokt"
Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde, reageert geschokt op de uitspraken van Vervoort. "Elke analist in België en de wereld ziet in dat de verkaveling van de bevoegdheden over de politie in Brussel problemen zoeken is", zegt hij aan persagentschap Belga. Volgens Bonte slaat Vervoort de bal helemaal mis en kan de politie zelfs dichter bij de burger staan als er een fusie komt. Want zo'n fusie zou efficiëntiewinsten opleveren, de uitgespaarde middelen kunnen dan geïnvesteerd worden in extra agenten op straat.

"Ook vanuit één politieorganisatie kan men een gedeconcentreerde werking naar de wijken toe opzetten. Vandaag zijn er in het Brussels gewest rijke en arme politiezones, waarbij de arme zones het minste slagkracht hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni