Decaan letteren & wijsbegeerte: ‘Strategisch plan is geen botte bezuinigingsactie’

© brusselnieuws.be
09/11/2015

De faculteit letteren en wijsbegeerte moet 800.000 euro besparen, berichtte brusselnieuws.be vorige week. Dat had studentenblad De Moeial aan het licht gebracht. "Het gaat niet om een botte bezuinigingsactie, maar om een strategisch plan waarmee de faculteit de toekomst weer aankan", reageert decaan Karin Nys.

“Het goedgekeurde beleidsplan moet juist leiden tot een rijker vakkenpakket voor de studenten”, zegt de decaan. “Een groot pluspunt van het plan is dat studenten in het eerste jaar twintig studiepunten aan gemeenschappelijke vakken krijgen, waardoor ze zonder studieduurverlies binnen de faculteit van opleiding kunnen veranderen.”

Vicedecaan Guy Vanthemsche bevestigde in De Moeial wel dat een aantal keuzevakken die elk jaar weinig studenten trekken zullen afgeschaft worden.

Met het veranderingsplan wil de faculteit ook “de onderwijs- en onderzoekskwaliteit bewaken en versterken”. De VUB gaat in de nabije toekomst bijkomend ondersteunend personeel aantrekken, dat zal helpen bij het formuleren van onderzoeksdoelen. “Van bevraging van de academici is geen sprake. Daarnaast moet pedagogische ondersteuning en herdenking van werkvormen ervoor zorgen dat eerstejaarsstudenten nog beter worden begeleid bij de overgang van het secundair naar het hoger onderwijs”, schrijft Nys.

De effecten van het bezuinigingsluik in het plan op het aantal personeelsleden – noodzakelijk doordat de faculteit een aantal jaren in het rood stond - zegt de decaan te hebben kunnen beperken. “Twee professoren die de komende jaren met pensioen gaan, laten het ons toe 0,9 fte te besparen. Professoren en assistenten die tot nu toe vanuit de LW-faculteit bijdroegen aan de lerarenopleiding, zullen vanaf volgend academiejaar niet meer tot de faculteit behoren.”

'Studenten hebben nog inspraak'
Het volledige plan werd opgesteld door een facultaire werkgroep, met vertegenwoordigers uit alle opleidingen van de faculteit. Roland Pepermans van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen fungeerde als externe moderator van de gesprekken. De ideeën van de werkgroep werden in de opleidingsraden, waarin ook een aantal studenten zitten, besproken.

Maar toen de faculteitsraad heeft met een overgrote meerderheid het resulterende beleidsplan in september goedkeurde, waren er geen studenten aanwezig. “Helaas had de studentenraad toen nog geen vertegenwoordigers afgevaardigd”, zegt de decaan. “Maar de concrete invulling van het plan moet op elke faculteitsraad worden goedgekeurd. Dus dan zal de student ook op bestuurlijk niveau haar of zijn invloed kunnen aanwenden. Overigens is dat al verschillende keren gebeurd. Want de faculteitsraad is sinds het begin van het academiejaar al vijf keer samengekomen.”

Het nieuwe plan werd niet overlegd met de vakbonden. “Ondertussen hebben ook de vakbonden het beleidsplan onder de loep kunnen nemen in de ondernemingsraad”, zegt Nys. “De faculteit LW heeft zich geëngageerd om evenzeer met de vakbonden een transparante communicatie aan te gaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni