De Sukkelstraat (8): Zwembad Sint-Franciscus in Sint-Joost

Tuur De Moor
© Brussel Deze Week
29/03/2012
Vorige zomer zat de renovatie van de technische apparatuur van het gemeentelijke zwembad erop, maar toen de kuip vervolgens met water werd gevuld, bleken er lekken in te zijn. Meteen wordt de opening met twee jaar vertraagd.

De kroniek van het gemeentelijke zwembad Sint-Franciscus begint als een succesverhaal: in 2009 beschermt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het zwembadcomplex - overigens een van de weinige publieke art-decogebouwen die Brussel nog telt. Kort daarop begint de renovatie. Alle technische apparatuur wordt vernieuwd. Het Gewest subsidieert voor tachtig procent, omdat het om een beschermd gebouw gaat. De renovatie is eind augustus 2011 klaar en het zwembad wordt opnieuw met water gevuld. Al snel blijkt dat de betonnen kuip lekt. Dagelijks stroomt 1.200 liter water weg.

Heeft iemand toen een fout gemaakt? Had men de kuip niet ook meteen moeten renoveren? Volgens Ahmed Mouhssin (Ecolo), bestuurslid van het zwembad, kan er niemand met de vinger worden gewezen. "Dit is pure pech, maar het feit dat u deze vraag stelt, maakt dat we dit dossier misschien opnieuw moeten bekijken."

Volgens schepen van Sport Hava Ardiçlik (PS) heeft het college er op dat moment voor geopteerd om het zwembad opnieuw een hele tijd te sluiten en het pijnlijke euvel grondig te herstellen. "De procedure - van het dossier opstellen tot een aannemer aanstellen - neemt minstens twintig maanden in beslag. De renovatie zelf moet daarna in vier maanden af zijn, als alles goed gaat uiteraard." Volgens deze berekeningen zal het zwembad ten vroegste in 2014 opnieuw openen. Die datum lijkt ook gemeente-ingenieur Emery Karege plausibeler dan het vooropgestelde 2013.

Nochtans lag er een tijdelijke oplossing voor de hand. Het studiebureau opperde om een dekzeil in de kuip te plaatsen, zodat het zwembad tijdens de lange procedure opnieuw - weliswaar tijdelijk - kon opengaan. Toenmalig directeur Jean Lopez was een voorstander van dit plan en vond het vooral vanuit sociaal oogpunt een gemiste kans. Ook Tom Smeyers, lid van het wijkcomité, betreurt de beslissing van het college. "De gemeente heeft zogenaamd geen geld voor dit dekzeil van 35.000 euro, maar wou wel een gebouw kopen voor 1,7 miljoen euro (in de Hoevestraat, TDM), dat amper een jaar voordien nog 600.000 euro kostte!"

Ondertussen zijn de scholen en de kinderen van Sint-Joost de grootste slachtoffers. Volgens Smeyers zijn de problemen die zich bijvoorbeeld vorige zomer voordeden in het Bloso-domein van Hofstade, indirect ook een gevolg van het tekort aan Brusselse recreatie- en zwemmogelijkheden.
Frederic Roekens, oppositielid voor Groen, betreurt dat een hele generatie Sint-Joostse kinderen niet zal leren zwemmen. "Dit dossier illus­treert het gebrek aan visie in deze gemeente. Men calculeert geen dingen in." Sven Moens, directeur van basisschool Sint-Joost-aan-Zee, heeft de grootste moeite om een alternatief te vinden. "We onderhandelen met het zwembad van Strombeek-Bever, maar het is moeilijk. We hebben zelfs al hotels benaderd. Bij mijn weten gaan de Franstalige scholen in de gemeente helemaal niet zwemmen." Enkele telefoons bevestigen dat. Een hele generatie kinderen leert niet zwemmen, en niemand lijkt daarvan wakker te liggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni