De stadscamping van Brussel

Bram Van Dessel
© Brussel Deze Week
03/07/2005
Weinigen weten het, maar in Brussel kun je ook kamperen. Op een boogscheut van het Europees Parlement zelfs, achter de kerk van de Paters van het Allerheiligste Sacrament op de Waversesteenweg, ligt de camping Bruxelles Europe à ciel ouvert, beheerd door een christelijke commune. In juli worden de deuren geopend voor een nieuw seizoen.

Priester Guy Martinot wandelt door de tuin die binnen enkele dagen zijn poort openzet voor tentjes van over heel de wereld. Hij is de bezieler van de commune La Viale Europe. Twee maanden per jaar wordt de tuin van zijn leefgemeenschap omgevormd tot camping, onder de naam 'Bruxelles Europe à ciel ouvert'. Tussen de hoge bomen staan bloemperkjes en een heiligenbeeld. Voor de ontvangstruimte is een moestuintje aangelegd. Een oase van rust in het midden van de stad. "Heerlijk die rozengeur. Telkens als ik hier kom herleef ik," vertelt de priester met een glimlach.

De camping is er nu al tien jaar. Voordien was er op deze plaats een jeugdherberg die werd opengehouden door paters. "Op een dag vroegen toeristen of ze hun tent in de tuin mochten zetten. De paters vonden het een goed idee," vertelt Martinot. Zo ging de bal aan het rollen en werd camping Bruxelles Europe à ciel ouvert een feit.

Stilaan werd het gebouw te groot voor de paters. La Viale, een leefgemeenschap ontstaan in een gelijknamig Frans gehucht, zocht nog een lokatie in België. "De paters hebben ons acht jaar geleden gevraagd of wij hier wilden komen wonen," zegt Martinot. "Het was een moeilijke afweging, vooral financieel. Maar we hebben toegehapt. De camping hebben we mee overgenomen."

Intussen heeft La Viale al vier communes, in verschillende landen. Omdat de vestiging vlak bij het Europees Parlement ligt, werd ze 'La Viale Europe' gedoopt.

"We wonen hier in een commune met een dertigtal jonge gasten. Alles doen we samen: werken, koken, eten en bidden. Ze komen van overal in Europa. De meesten werken in Brussel of lopen een stage bij het Europees Parlement. Het verblijf van de jongeren duur meestal tussen de zes maanden en een jaar. De kamers binnen de commune zijn altijd ingenomen. Het hangt natuurlijk van de periode af, maar momenteel dienen gegadigden zich al een halfjaar van tevoren in te schrijven."

Vrije keuze
De camping van de commune is enkel in juli en augustus geopend. Een langere openingsperiode was wegens de lage opkomst niet rendabel genoeg.

Het gemeenschapsleven en de camping worden discreet gescheiden gehouden. "Bij aankomst krijgen de kampeerders wel een foldertje waarin wordt uitgelegd wat de commune is, hoe we leven en waar we voor staan. Maar we gaan de mensen niet speciaal uitnodigen om onze levensgewoonten aan te nemen. Dat is een vrije keuze die je niemand kan opleggen. Soms gebeurt het wel dat mensen komen vragen of ze mee mogen komen bidden, dan zijn ze uiteraard welkom. Anderen vinden het dan weer een beetje vreemd," aldus de priester. "Er zijn ook geen gasten van de commune die op de camping werken, dat gebeurt door werkstudenten. Veel gemeenschapsleden zijn trouwens weg tijdens de zomermaanden. Ze gaan naar onze vestiging in de Ardennen of in Frankrijk. Er blijft maar een deel hier."

De meeste campinggasten leren de camping kennen via internet. "We staan ook in reisgidsen en bovendien hebben we goede contacten met het toeristenbureau," vertelt Colette. Zij werkt af en toe op de camping.
Het publiek dat de camping aantrekt is jong en exotisch. Alle werelddelen zijn er al over de vloer geweest: Australiërs, Zweden en Japanners. "Een paar jaar geleden hebben we hier een groep Russen te gast gehad," zegt Martinot. "Zeer vriendelijke jongens. En wat konden die zingen en dansen, fantastisch. Dat zorgt wel voor sfeer. Sporadisch planten ook weleens Brusselaars hun tentje in de tuin, om bijvoorbeeld een verjaardag te vieren."

De camping is een succes. Vaak komen mensen nog eens terug. "Het leuke is dat ze de volgende keer ook vrienden meebrengen. Maar van vaste klanten zou ik niet willen spreken," zegt Martinot.

Stilte is een van de pijlers van het gemeenschapsleven. De campinggasten wordt dan ook verzocht om na elf uur 's avonds deze stilte te respecteren. "Lawaaimakers wordt vriendelijk de deur gewezen. Dat is op de meeste campings zo hoor. De mensen komen hier om te rusten en dus verwachten ze stilte."

Het is een zeer ontspannen sfeer die op de camping hangt. "Kampeerders zijn zeer vriendelijke mensen. Ze vragen niet veel luxe en genieten van het leven. Maar ik denk dat het deels ook met de omkadering te maken heeft. Er hangt hier een rustige sfeer tussen de bloemen en de grote bomen. Dat brengt de mensen tot rust. Ze voelen ook aan dat het hier niet om het geld te doen is. Het uitbaten van de camping doen we puur uit dienstbetoon," aldus Martinot.

Er kan ongeveer honderd man op de camping overnachten. Af en toe komen er zelfs volle bussen. Vanaf dit jaar gaan de uitbaters slechts een bus per keer toelaten. Zo is er meer plaats voor andere gasten. "Maar we hebben nog maar zelden mensen moeten weigeren. De mensen die hier komen zijn ook flexibel. Iedereen schuift zijn tentje dan een beetje op en dan is er weer plaats. Tot nu toe hebben we iedereen kunnen opvangen. Maar ik weet niet of we daar in de toekomst nog steeds in zullen slagen. Ik denk dat er in het centrum van Brussel nog makkelijk twee of die campings bij mogen komen. Nu kamperen sommige toeristen in Huizingen of Genval. Dat is niet ideaal als je Brussel wil bezoeken. Ze zijn dan een uur onderweg naar het centrum."

Stadscamping
De luxe op de camping is middelmatig. Meer is volgens Martinot ook niet nodig. "We zijn geen luxecamping, want dan moeten we bijvoorbeeld een zwembad hebben. Dat zou het te duur maken. Een stadscamping is ook anders dan een camping op den buiten. De mensen komen hier om in de stad te zijn en niet voor de camping zelf. 's Morgens vertrekken ze om Brussel te bezoeken en 's avonds komen ze terug om te slapen. Overdag blijft er bijna niemand hier. Op een camping buiten de stad verwachten mensen georganiseerde activiteiten, op een stadscamping niet. Af en toe organiseren we wel stadsbezoeken aan Brussel. Uiteraard geven we ook stadsplannetjes en foldertjes van Musea."

:: Camping Bruxelles Europe à ciel ouvert, Waversesteenweg 205, Elsene, 02-640.79.67. Kamperen kost zes euro per nacht per persoon; per tent komt daar nog eens zes euro bovenop. Informatie is te vinden op de website van de gemeente Elsene

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni