De Lille aan Muyters: 'Geef middelen en regierol voor sport aan VGC'

© brusselnieuws.be
03/10/2012
De VGC moet van de Vlaamse overheid de regierol en de middelen krijgen om de Brusselse sportinfrastructuur te verbeteren. Dat zegt staatssecretaris Bruno De Lille (Groen), in de VGC bevoegd voor Sport, naar aanleiding van de Vlaamse klacht tegen de sportinvesteringen van het Gewest.

Vlaanderen investeert amper in Brusselse sportinfrastructuur. Volgens De Lille schuilt de kern van het probleem in de wetgeving. Sport is een gemeenschapsmaterie. "Met het jaarlijks geïndexeerd bedrag van 800.000 euro kan de VGC echter niet veel meer doen dan flankerend optreden", meent het VGC-Collegelid.

Gemeenten kunnen ook investeringssubsidies aanvragen maar in Brussel is dat niet realistisch door de vereisten van de Vlaamse overheid. "Gemeenten moeten hiervoor over een Nederlandstalige sportbeleidcoördinator, een aparte Nederlandstalige sportraad én een apart Nederlandstalig sportbeleidsplan beschikken."

De VGC kan enkel sportinfrastructuren verbeteren of aanleggen als de commissie zelf eigenaar is van de grond of de infrastructuur en dat is zeldzaam. "Zo was het tot mijn grote spijt onmogelijk om met Vlaamse middelen een Finse piste te realiseren", aldus nog De Lille. "De VGC is immers niet in het bezit van grond die zich daartoe leent. Ook de broodnodige renovatie van het VUB-zwembad ligt moeilijk, dat is immers een privé-instelling."

Brusselnorm
Volgens De Lille schiet Vlaanderen tekort. "Voor Bloso is de Brusselnorm niet 5 procent maar 0 procent. Brussel heeft nog steeds geen Bloso-centrum in Brussel. Er zijn bijgevolg ook geen Bloso-sportkampen en -klassen op het Brusselse grondgebied. En om het cynisme ten top te drijven moeten Brusselaars zelfs extra betalen om toegang te krijgen tot Blosodomeinen in Vlaanderen, zoals dat van Hofstade."

De uitspraken van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) ("Brussel klaagt continu over geldgebrek, maar dan is er plots wel geld om scholen, crèches en sportinfrastructuur te bouwen. Dat komt gewoon neer op Vlaanderen pesten.") zijn dan ook in het verkeerde keelgat geschoten bij het VGC-Collegelid. "Wil iemand mij eens duidelijk uitleggen hoe je je gepest kunt voelen als een ander jouw falen zelf probeert op te lossen omdat er anders niets gebeurt?"

De Lille pleit ervoor om de VGC te laten optreden voor de negentien gemeenten. "De VGC moet de regierol en middelen krijgen. Zo wordt het wel mogelijk om infrastructuurprojecten uit de grond te stampen in Brussel, in overleg met Vlaanderen uiteraard."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni