Commissaris: 'Dagelijks geweld bij politie'

© FM Brussel
25/04/2012
Geweld door politieagenten is een probleem in Brussel. Dat blijkt uit vele getuigenissen en wordt bevestigd door commissaris Pierre Collignon van de zone West. "Sommige mensen komen bij de politie om "Arabieren te kraken", die moeten we er weer uit krijgen."

In het meinummer van MO-magazine staan verschillende getuigenissen over politiegeweld in Brussel verzameld. Mensen vertellen over hardhandige arrestaties, racistische scheldpartijen en "taarten." Dat zijn klappen met de open hand die geen sporen nalaten. De politie geeft toe dat er een probleem is.

"Er zijn dagelijkse geweldfeiten bij de politie," zegt de Molenbeekse commissaris Pierre Collignon in MO. "Die zijn het gevolg van twee problemen. Het eerste is verkeerde selectie: mensen die eigenlijk bij de politie komen om "Arabieren te kraken" en toch door de selectie geraken. Die moet je er weer uit krijgen. Het tweede probleem is dat van agenten die het niet meer aankunnen. Mensen die tien, vijftien jaar patrouilleren, al die tijd uitgescholden worden en daarom "taarten" gaan uitdelen. Die mensen kunnen we soms recupereren. Als we hen goed opvangen en een tijd in de administratie laten werken, kan het weer goed komen."

Collignon ziet een onderscheid tussen het politieoptreden bij manifestaties, waar structureel een element van geweld in zit, en wat er gebeurt na een arrestatie. "Dan is geweld verboden. Als iemand geboeid is, moet hij behandeld worden als een waardevol juweel. Zelfs als je als agent beledigd wordt, wat veel gebeurt, moet je dat kunnen verdragen."

Volgens de commissaris was het vroeger nog erger. "Het studieniveau is sterk gestegen. Tot de jaren zeventig waren wijkagenten soms ongeletterd. Geweld werd toen meer aanvaard, mensen zijn nu mondiger."

Communiceren over tuchtprocedure
De politie werkt naar eigen zeggen hard om het geweld te bannen. "Agenten moeten altijd in dialoog gaan met de bevolking, maar er zijn sociale problemen en we kunnen niet garanderen dat onze mensen altijd juist reageren," aldus nog Collignon op stadsradio FM Brussel. "Zodra iemand zijn boekje te buiten gaat, starten we ook een tuchtprocedure. Het probleem is dat de slachtoffers van het politiegeweld dat vaak niet te weten komen, waardoor mensen denken dat agenten niet vervolgd worden. We moeten daar meer over communiceren."

In 2010 werd er in België maar één politieagent veroordeeld voor geweld. De commissie justitie van de Liga van de Rechten van de Mens ontvangt momenteel echter wekelijks klachten over politiegeweld. Zij heeft daarom samen met JES (Jeugd en Samenleving) een observatorium voor politiegeweld opgericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni