20190917 Camille Neuwald El Meteko voetganerszone

| Camille Neuwald van El Metteko

Cafébazen over voetgangerszone: 'Dit is wel degelijk een danger zone'

KVDP
© BRUZZ
17/09/2019

De voetgangerszone als een ‘no man’s land’ omschrijven is geen overstatement. Dat zeggen verschillende cafébazen met een zaak in de piétonnier. Zij krijgen af te rekenen met vechtpartijen, dronkenschap en intimidatie. “Nu er bankjes naast onze terrassen zijn, komen de centrumhobo’s van de trappen aan de Beurs bij ons zitten.”

De middag is nog maar net voorbij of Camille Neuwald van Café El Metteko, aan de zuidkant van de Beurs, heeft de politie al opgebeld. Twee minuten later komt de fietsbrigade ter plaatse. “Een dronken man was naar de klanten op ons terras aan het roepen en maakte daarbij obscene gebaren”, vertelt Neuwald. Zulke taferelen spelen zich volgens haar elke dag af.

Eens de zon ondergaat, worden de problemen nog erger. “Eind juni werd een dakloze 's nachts – ons café was toen al gesloten – neergestoken met een kapotte fles. Zijn hond werd om de hoek afgemaakt”, zegt Neuwald. “Recenter nog was ik hier om 9 uur ’s ochtends, voor de opening. Ik liet een dakloze vrouw naar binnen om naar toilet te gaan. Twintig minuten later betrapte ik haar op seks met een andere dakloze. Of ’s nachts, na de sluiting, wordt ons personeel wel al eens aangevallen. Elke dag maken we hier dergelijke problemen mee.”

De problemen zijn de laatste twee maanden zodanig verergerd dat El Metteko van donderdag tot zondag een veiligheidsagent inschakelt. “We bellen de politie altijd op en die komt ook ter plaatse, maar er zijn niet genoeg patrouilles. De politie heeft haar handen vol.”

20190917 voetgangerszone bankjes

| De zitbank naast het terras van El Metteko

Dronken bankjes

Het gedeelte voetgangerszone voor haar café is sinds juni afgewerkt. Dat de problemen sindsdien zijn toegenomen heeft daarmee te maken, vindt Neuwald. Dat zeggen ook andere cafébazen in de buurt. “Nu er bankjes naast onze terrassen zijn, komen de centrumhobo’s van de trappen aan de Beurs bij ons zitten”, zegt een andere cafébaas die anoniem wil blijven. “Zij halen drank bij de nachtwinkel en zijn continu bezopen. Er ontstaan dan vaak gevechten, ook overdag.”

“Ons terras grenst aan zo’n bankje en daardoor blijft een kwart van het terras leeg. Toeristen vertrekken soms voor hun glas leeg is”, gaat Sven De Man van Café Affligem verder. “Doordat die openbare ruimte er is, nu ons deel voetgangerszone af is, zijn hier samenscholingen van mensen die wellicht dakloos zijn. Dagelijks worden klanten en personeel verbaal en soms fysiek aangevallen.”

Drank & Drugs

Volgens Camille Neuwald heeft dat ook met druggebruik te maken. "De heroïnedealers staan hier 's nachts om elke hoek", zegt ze. “Er zijn problemen met dronken daklozen, maar ’s nachts zorgen ook Deliveroo-koeriers voor overlast. Zij drinken en inhaleren lachgas aan de Beurs", vult een andere cafébaas aan.

“Op een weekendnacht bel ik de politie gemiddeld twee tot drie keer op", gaat hij verder. "De politie is dan vijf minuten later ter plaatse, maar ik moet soms zelf tussenkomen bij gevechten die escaleren." Niet lang geleden werd een ruit van zijn café nog ingeslagen.

20190917 trappen Beurs voetgangerszone

| De trappen van het Beursgebouw

Maar het blijft niet bij problemen die te maken hebben met alcohol- en druggebruik. “Afgelopen weekend heb ik nog een pickpocket betrapt in mijn café”, zegt hij. “Vorige week nog werden de handtassen van een groep meisjes aan ons terras gestolen waar ze bijzaten, op klaarlichte dag”, klinkt het in El Metteko.

'Danger zone'

De cafébaas van Café Affligem belt de politie bijna dagelijks op. “De agenten vertellen ons ook dat wij moeten blijven bellen, in de hoop dat de problematiek op een hoger niveau wordt aangepakt.” De banken weghalen is het probleem verplaatsen, beseft De Man. “Maar het probleem moet erkend en aangepakt worden door de politiek. Die moet beseffen hoe erg het is.” Hij bereidt een burgerinterpellatie voor een van de komende gemeenteraden.

De verschillende cafébazen overwegen daarnaast om zich te groeperen en een petitie of open brief aan de burgemeester op te stellen. “Het kan zo niet verder”, klinkt het in koor. “De burgemeester moet eens ter plaatse komen, om te zien dat dit geen fictie is”, zegt Neuwald van El Metteko nog. “De voetgangerszone als een ‘no man’s land’ omschrijven is allesbehalve een overstatement. De Anspachlaan is een danger zone.”

20191709 overlast voetgangerszone

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , voetgangerszone , cafés , Overlast

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni