Adolf Buyllaan

Buylwijk verloedert door tramtrillingen

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
19/03/2014

Het tramdepot op de Hippodroomlaan dateert van de tijd dat er nog velden waren in Elsene. Tegenwoordig bevindt het zich in het midden van de stad. “De trams rijden te snel, met alle gevolgen van dien.” De Buylwijk zit in de wachtkamer, tussen verschillende (verre) toekomstprojecten.

Z e staan er om gekend, om het protest, vooral dan tegen de MIVB. Talrijke buurtbewoners van de Adolphe Buyl-, Generaal Jacques- en Hippodroomlaan protesteerden twee jaar geleden al eens tegen de heraanleg van de laatste twee boulevards met hun succesvolle project ‘Stop STIB’, onder leiding van gemeenteraadslid Michel Breydel, die in de buurt woont. De MIVB moest haar plannen toen herzien. Met als neveneffect dat de heraanleg vertraagd werd. Met als neveneffect dat de buurt verder verloedert. Met als neveneffect dat de bewoners nog meer het gevoel hebben dat de buurt in de wachtkamer zit. Daar komen de redelijk recente ergernissen bij die de trams die het depot op de laan inrijden, veroorzaken.

“Als ze zich aan de voorgeschreven snelheid van tien kilometer per uur houden, dan kunnen we er mee leven,” zo vertelt buurtbewoner Benjamin Scheere. “Het probleem is dat te veel trams dat niet doen. Vooral de laatste jaren lappen ze de snelheidslimiet aan hun laars. Met als resultaat dat onze huizen op hun grondvesten daveren. Bij mij zijn er scheuren in de muur en mijn vensters rammelen te luid om gezond te zijn telkens er een tram het depot inrijdt. En er zijn veel trams. Vier keer per dag is het spitsuur en rijden er trams af en aan. Vooral ‘s nachts is het het ergst, dan is alle controle op de bestuurders weg.”

Scheere maakt zich zorgen om de verkeersveiligheid, vooral ook omdat net naast het tramdepot een school is. Met een zebrapad, ook al zijn de witte strepen vervaagd. “In januari nog is hier een vrouw aangereden door een tram. Dagelijks steken er hier kinderen over. Het is maar een kwestie van tijd vooraleer er ook een kind overreden wordt.” En dat is niet alles. De tramrails aan het depot zijn versleten, waardoor trams dreigen te ontsporen. “Vorige maand nog was er een ontsporing, u ziet de groeven hier nog in de grond. De rails zijn al zodanig versleten dat een tram die te snel rijdt makkelijk uit de sporen gelicht kan worden,” zegt Scheere.

Ook de opticien in de straat heeft last van de trams. “Ik schrijf hun nummer op als ze te snel rijden en ga het ook in het depot zelf zeggen welke trams te snel gereden hebben. Vroeger was de verstandhouding goed en werden klachten opgevolgd, maar de situatie is inderdaad verergerd.” Een klant mengt zich in het gesprek: “We zijn redelijke mensen en we nemen ook de tram. De meerderheid van de bestuurders houdt zich aan de regels, maar er zijn er te veel die hier door de straat racen op weg naar het depot. Dat is toch niet normaal?”

“Weet u wat een TGV is?,” zo vraagt de opticien. “Un tram à grande vitesse,” klinkt het met een glimlach.

Leegstand
Verzameld in het café op de hoek met de Generaal Jacqueslaan vertelt Scheere verder. “Binnenkort houden we een burgerinterpellatie voor de gemeenteraad. Graag zouden we op zijn minst snelheidsremmers hebben om de trams te vertragen. Er zijn al eens metingen geweest in samenspraak met Leefmilieu Brussel, maar dan houden de trambestuurders zich natuurlijk in omdat het nieuws dat er gecontroleerd wordt vlug de ronde doet.”

De buurtbewoners vrezen ook de komst van de toekomstige tram 71, die de huidige drukke buslijn tussen de Naamsepoort en de ULB moet vervangen. “Deze wijk is er nu al erg aan toe. Vele winkels staan leeg, mensen verhuizen en er is nog maar weinig sociaal weefsel. We worden langzaam doodgeknepen, want de gemeente zegt dat ze voorlopig niets doen aan de situatie omdat binnenkort de Buyllaan wordt heraangelegd en de Generaal Jacqueslaan misschien ook. Maar het is zo onzeker hoe lang die werkzaamheden zullen duren. Veel tijd heeft deze buurt niet meer.”

Schepen van Mobiliteit Caroline Désir (PS) geeft toe dat er een probleem is op de Hippodroomlaan. “De buurt is inderdaad verloederd, en ik ken de klachten van de bewoners. Ze hebben een punt. Als gemeente kunnen we niet alleen zomaar iets doen, dat moet in samenspraak met de MIVB. We proberen een pact te sluiten met het tramdepot zodat er buurtvergaderingen kunnen georganiseerd worden. De technische kant van de zaak, eventuele snelheidsremmers, dat is voor de MIVB.”

An Van hamme, woordvoerder van de MIVB, zegt op de hoogte te zijn van de klachten, maar duidt er op dat de straat in 2006 nog werd heraangelegd met trillingswerende tapijten. “De trams kunnen er ook niet te snel rijden want ze moeten een bocht nemen om het depot binnen te rijden. Als ze te snel rijden, ontsporen ze. En de sporen worden bovendien regelmatig aangeslepen en geolied. We wachten de resultaten van de metingen van Leefmilieu Brussel af.”

De buurtbewoners hebben ook hun vragen bij de oversteekplaats op de hoek met de Generaal Jaqcueslaan. Daar springt het licht soms op groen voor voetgangers terwijl er een tram de Hippodroomlaan indraait (“veel te snel, natuurlijk, gevaarlijk!”) De restauranthouder klaagt er ook dat zijn karafjes wijn rammelen en op de grond vallen, van tijd tot tijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni