Brussels politieparket seponeert kwart van pv's

Steven Vandenbergh
09/11/2009
De afgelopen vijf jaar seponeerde het Brusselse politieparket 345.000 processen-verbaal. Dat blijkt uit cijfers die BDW kon inkijken. Volgens het parket gaat het vooral om lichte verkeersovertredingen.

Het Brusselse politieparket behandelde de voorbije vijf jaar bijna anderhalf miljoen processen-verbaal. Van dat aanzienlijke aantal seponeerde het parket er dik 345.000. Bijna één pv op de vier krijgt dus geen gevolg voor de politierechtbank.

"Puur cijfermatig klopt dat allemaal wel, maar de zwaarte van de overtredingen is in deze cijfers niet opgenomen," zegt Frans Lebrun, eerste substituut van de procureur des Konings. Zo behandelt het Brusselse politieparket jaarlijks ruwweg 25.000 verkeersongevallen. "Een verkeersongeval vergt veel meer onderzoek dan een lichte verkeersovertreding. In ons vervolgingsbeleid geven wij de voorkeur aan zwaardere overtredingen."

Het parket zegt dat vooral lichte verkeersovertredingen niet vervolgd worden. "Welke overtredingen dat zijn, vertel ik niet, want dat zou mensen op ideeën kunnen brengen," vervolgt Lebrun.

Structureel probleem
Hoe komt het dat zoveel pv's jaar na jaar geseponeerd worden? "Het merendeel van de seponeringen is te wijten aan een gebrek aan zittingen. Op dit ogenblik zijn er zowel te weinig lokalen als te weinig rechters en substituten om alle zaken te kunnen behandelen. Het is een structureel probleem. Als je er rekening mee houdt dat een magistraat honderd dossiers per zitting behandelt, dan zijn er een heel wat extra substituten en rechters nodig."

Naast het tekort aan zittingen zijn er nog een heleboel andere redenen voor niet-vervolging: het komt vaak voor bij onvoldoende bewijslast, mensen die geen treinkaartje hebben, vreemdelingen die onvoldoende officiële documenten op zak hebben, en het hebben van diplomatieke nummerplaat.

'Typisch Brussels'
De woordvoerder van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) zegt dat het probleem 'typisch Brussels' is. "Het probleem van seponeren gaat al enige tijd mee. Veel dossiers zouden nu door een gebrek aan verwerkingscapaciteit verjaren. In een compleet handhavingsbeleid moet er een direct en logisch gevolg zijn tussen pak- en strafkans. Je mag nog zoveel camera's plaatsen als je wilt, een handhavingsbeleid heeft weinig zin als de laatste schakel ontbreekt."

"De Brusselse politierechtbank beschikt over het aantal lokalen zoals bepaald in het behoefteprogramma," reageert de woordvoerster van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). "Bij het personeel is het kader - dat is het theoretisch aantal voorziene mensen - in Brussel over het algemeen niet volledig ingevuld. Dat komt omdat het moeilijk is om tweetaligen te vinden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni