Brusselaar gewonnen voor aparte gft-inzameling

SDS
© brusselnieuws.be
09/02/2015

92 procent van de Brusselaars vindt de invoering van een aparte ophaling van gft-afval een goede zaak, blijkt uit een enquête. Slechts 9 procent noemt nog een extra zak bijhouden een probleem. Tegelijk publiceert het kabinet van bevoegd staatssecretaris Laanan de eerste resultaten van het proefproject in Evere en Etterbeek.

De enquête werd in opdracht van Net Brussel uitgevoerd bij 1.012 Brusselse huishoudens. 92 procent van de ondervraagden vindt de invoering van een gescheiden ophaling van gft-afval een goede zaak.

In 15 maanden tijd is in de pilootgemeenten Evere en Etterbeek voor 208 ton aan gft-afval verzameld, meldt het kabinet van staatssecretaris voor Openbare Netheid Fadila Laanan (PS). De bruine zakken met keukenafval werden – op vrijwillige basis – buitengezet door 1.571 gezinnen. Ook vier restaurants, twee scholen, een kinderkribbe en een CLB-centrum namen deel. In totaal deden ongeveer 8.000 mensen mee, klinkt het.

De proefpersonen zamelden samen 208 ton organisch afval in. Dat betekent ongeveer 105 kilo gft-afval per deelnemend huishouden per jaar, of zo’n 8,75 kilo per maand.

Drie nieuwe gemeenten
De bruine zakken kunnen vanaf einde maart ook gebruikt worden in Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem en Vorst. Zo hoopt staatssecretaris Laanan voor het eind van het jaar de hoeveelheid apart opgehaald keukenafval nog te verdubbelen.

In 2016 moet de rest van het gewest volgen. Op vrijwillige basis, want niet iedereen heeft genoeg ruimte om een extra vuilniszak weg te stouwen, en anderen hebben weer tijd nodig om te wennen aan het idee.

Minder verbranden
Met de invoering van de gft-zak hoopt het Gewest meer te recycleren en minder afval te moeten verbranden. Uit onderzoek blijkt immers dat zowat de helft van wat in de witte huisvuilzak wordt gegooid, organisch afval is.

Jaarlijks zamelt het Brussels Gewest voor 330.000 ton aan huisvuil in, maar verwachten dat dat cijfer door een gft-ophaling met de helft zou slinken, is niet realistisch, waarschuwt het kabinet-Laanan.

“In Vlaanderen en Wallonië, waar gft al jaren apart wordt ingezameld, halen ze 30 procent. Als we in onze verstedelijkte omgeving aan 20 procent komen, of 60.000 ton, zou dat al heel straf zijn”, klinkt het in Le Soir.

Op basis van de resultaten van het proefproject in Evere en Etterbeek denkt de staatssecretaris in de eerstkomende jaren eerder aan 30.000 à 40.000 ton minder in de huisvuilzak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni