Samusocial

Brussel vangt 2.800 asielzoekers op

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
17/02/2016

De wachtrijen voor de Dienst Vreemdelingenzaken en de overrompeling van het Maximiliaanpark afgelopen zomer deed bij sommigen de vrees ontstaan dat de stad overspoeld zou worden door vluchtelingen. In realiteit vangt Brussel, een gewest met 1,2 miljoen inwoners, op dit moment 2.800 asielzoekers op. Meer dan de helft van hen in Brussel-Stad.

A sielzoekers die in ons land arriveren moeten zich laten registeren bij de Dienst Vreemdelingenzaken in de WTC-torens. Vorig jaar stroomden de vluchtelingen zo massaal toe dat het soms dagen duurde voor men aan de beurt was voor de registratie. Met alle kampeertoestanden tot gevolg.

Inmiddels is de instroom wat gezakt zodat vluchtelingen hun asielaanvraag meteen kunnen doen en in principe de dag zelf nog een opvangplek toegewezen krijgen. Dat kan een opvangcentrum zijn of een woning van een OCMW of ngo.

Het recht op opvang duurt zolang de asielprocedure loopt. Word je na afloop officieel erkend als vluchteling, dan krijg je een leefloon waarmee je zelf op zoek moet naar een woning.

Vorige zomer telde ons land ruim 16.000 structurele opvangplaatsen. Door de de druk van de verhoogde instroom werden het afgelopen jaar her en der extra plekken gecreëerd zodat er nu in heel het land 35.000 opvangplaatsen zijn. ‘Daarvan is 95 procent bezet,” zegt Benoît Mansy van Fedasil.

Het Brussels gewest had in juli 1.627 opvangplaatsen, maar daar zijn intussen dik duizend plaatsen bij gekomen zodat er nu 2.800 opvangplekken zijn, waarvan een vijfde voor minderjarigen. “De extra plekken zijn tijdelijk,” verduidelijkt Magny. “Tot eind 2016.”

Zo heropende Fedasil zijn net gesloten opvangcentrum in Sint-Pieters-Woluwe als centrum voor niet-begeleide minderjarigen. Aan het bedrijventerrein van Heembeek maakte Samu Social vierhonderd slaap- en verblijfsplekken in een ongebruikt gebouw van ING. En in Sint-Agatha-Berchem vormde rusthuisuitbater Senior Assist het vroegere bejaardentehuis Le Saule om tot opvangcentrum voor 120 man. Het rusthuis stond tijdelijk leeg, in afwachting van een verbouwing.

Ander beeld
Senior Assist is vooralsnog de enige commerciële speler in Brussel. De meeste andere plaatsen in de hoofdstad worden beheerd door Fedasil, Samu Social, het Rode Kruis en door Vluchtelingenwerk en zijn Franstalige tegenhanger Ciré.

Is 2.800 asielzoekers voor heel het gewest veel? Als je het met Antwerpen of Gent vergelijkt wel. Die steden herbergen respectievelijk 313 en 104 asielzoekers, zo blijkt uit de cijfers van het Agentschap voor Integratie en Inburgering. Een vergelijking tussen de gewesten geeft een ander beeld. Het Brussels gewest vangt zo’n acht procent op, het Vlaamse en het Waalse gewest elk ongeveer 46 procent.

De spreiding binnen Brussel is wel zeer ongelijk. Brussel-Stad vangt het gros op. Er zijn maar liefst 1.900 plekken. Elsene heeft er 269, Ukkel en Sint-Agatha-Berchem elk 120, Schaarbeek veertien en Molenbeek elf. In Sint-Joost, Evere en Etterbeek zijn geen opvangplekken.


Op vadrouille met Nick Trachet

Vaak gaan uitstapjes in het weekend naar verre oorden of grote bestemmingen, maar Nick Trachet blijft dichter bij huis. In de onmiddellijke omgeving van Brussel zocht hij enkele pareltjes uit, waar nog niemand in een reisbureau aan gedacht heeft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Op vadrouille met Nick Trachet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni