Brussel laat gezinnen Syriëstrijders ongemoeid

© brusselnieuws.be
20/08/2013
Brusselse echtgenotes en kinderen van Syriëstrijders kunnen blijven rekenen op hun uitkering. Molenbeeks schepen Sarah Turine (Ecolo) is vooral bekommerd om de terugkeer van jongeren die naar Syrië trokken.

Ook in Brusselse gemeenten worden mannen die naar Syrië trokken om te vechten tegen het regime van Assad geschrapt uit het bevolkingsregister. Daardoor verliezen ze hun recht op sociale uitkeringen. "Net zoals alle andere OCMW's schrappen we de uitkering van mensen die vertrokken zijn naar het buitenland", zegt Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) op Facebook. "Dat is logisch: onze sociale uitkeringen zijn niet bedoeld voor mensen die hier niet wonen."

In Antwerpen verloor ook de vrouw van een Syriëstrijder haar uitkering. Zover wil Mayeur niet gaan. "Ten eerste is dat illegaal en ten tweede moet het sociale recht individueel blijven. Het kan niet dat we een heel gezin straffen omdat de vader een avonturier is. De N-VA heeft opnieuw een sensationeel thema gevonden om van zich te doen spreken." In andere Brusselse gemeenten geldt dezelfde logica.

Het Antwerpse OCMW liet ondertussen wel weten dat de vrouw niet geschrapt werd wegens het vertrek van haar echtgenoot ("dat zou illegaal zijn"), maar omdat ze weigerde onderhoudsgeld van hem te vragen, werk te zoeken of Nederlands te leren.

'Psychologische begeleiding nodig'
Molenbeekse schepen van Sociale Integratie en waarnemend burgemeester Sarah Turine (Ecolo) toont zich ondertussen vooral bekommerd om de terugkeer van de jongeren. "Het is niet mogelijk om enkel de jongeren die naar Syrië vertrekken te viseren", aldus Turine in verschillende media.

"Ik zie niet waarom we hen sneller zouden schrappen dan anderen. Wat me meer verontrust, is dat we geen informatie hebben over hun terugkeer. De diensten van de gemeente zouden deze jongeren professionele, psychologische en andere begeleiding moeten kunnen geven om hen een positieve zin aan hun leven in België te geven."

Vandaag worden de gemeentelijke diensten niet door de politie verwittigd, maar krijgen de teruggekeerde Syriëstrijders de gegevens en kunnen ze de dienst zelf contacteren. Als ze bij de informatieoverdracht betrokken worden, kunnen de diensten volgens Turine sneller op de bal spelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni