Brussel heft veertig keer meer netheidsboetes

© brusselnieuws.be
13/07/2011
Sinds de invoering van het strijdplan tegen inciviek gedrag in oktober 2007 schrijft de Stad Brussel elk jaar meer boetes uit. Het aantal heffingen en boetes is van één om de twee dagen gestegen tot gemiddeld bijna twintig per dag. Dat zegt Karine Lalieux (PS), schepen van Openbare Netheid.

In totaal zijn sinds het strijdplan van kracht is 17.980 heffingen en boetes uitgeschreven. Met het plan wilde Lalieux de Brusselse straten de uitstraling te geven die ze verdienen. "Sensibilisering via luidsprekers en zichtbare en verdoken acties geven concrete resultaten," zegt ze in een persbericht. "Dit moedigt ons aan om het beleid verder te zetten en nieuwe initiatieven te ontwikkelen."

Het aantal boetes en heffingen per dag bedroeg 19 in 2010, 14 in 2009 en 8 in 2008.Vóór het plan in voege trad ging het om minder dan één om de twee dagen. Deze cijfers betreffen de heffingen die ressorteren onder de dienst openbare netheid en de boetes van de politie die het gevolg zijn een gecoördineerde actie tussen de politie en de dienst openbare netheid.

In de cijfers zitten ook de boetes die de politie op eigen initiatief uitschrijft. Daar waar de politie gemiddeld maar 7 personen beboette bij de opstart van het plan, sanctioneert zij er nu 215 per maand.

Bij het opsporen van inciviek gedrag doorzoekt de dienst Netheid de vuilniszakken, om de personen te identificeren die hun vuilniszakken buiten de toegestane uren en reglementaire plaatsen buiten zetten.

Verdoken acties
Voorts vindt minimum één keer per week een verdoken actie plaats in samenwerking met de politie in alle wijken van de stad. Sinds dit strijdplan tegen inciviek gedrag waren er 136 dergelijke acties met 3.181 ondervragingen tot gevolg. Zichtbare bekeuringsacties zijn dan weer gericht op de 'kleine vervuilingen', zoals het wegwerpen van vuilnis en sigarettenpeuken en hondenuitwerpselen.

In totaal schreef de dienst netheid volgende bedragen uit aan heffingen: 133.000 euro in 2008, 165.000 euro (2009), 150.000 euro (2010) en in 2011 tot nu toe al 196.000 euro. "Het bedrag voor 2010 ligt lager omdat nog niet alle bedragen zijn geïnd," zegt een woordvoerder van Lalieux aan brusselnieuws.be. "Gemiddeld worden 80 procent van de heffingen betaald."

Nieuwigheid is een bijkomende samenwerking met de politie. Op initiatief van de politiezone doorkruisen 50 aspirant-inspecteurs, begeleid door een inspecteur en een beëdigde agent van de Openbare Netheid, bij wijze van oefening de straten van Brussel om inciviek gedrag op te sporen. De eerste actie van dit genre heeft plaats gevonden op 28 juni. In drie uur tijd werden er niet minder dan 80 pv's opgesteld.

Luidspreker
Wat preventie betreft , doet de stad sinds de maand mei 2011 aan sensibilisering in 5 talen (Frans, Nederlands, Engels, Arabisch en Turks) door middel van een luidspreker op een voertuig. Deze berichten informeren de bevolking over de toegestane uren en dagen voor het buitenplaatsen van vuilniszakken en over de sancties indien men de regels overtreedt. Deze acties vonden al plaats in Laken, de Noordwijk en de Marollen. Een folder in acht talen wordt eveneens uitgedeeld aan een zo groot mogelijk publiek.

Karine Lalieux kwam een tijdje terug onder vuur omdat ze een te lakse politiek zou voeren ten aanzien van zwerfvuil in de straten. In een ludieke actie verkochten Marolliens recentelijk haar bevoegdheden op e-bay.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni