Brik opent stille ruimte voor collectief studeren

Lynn Pasteleurs
© Brussel Deze Week
15/06/2012
Het is juni: veel studenten duiken weer een maand met hun neus in de boeken. De laatste jaren is het een trend geworden om samen te studeren. Maar meestal zijn de openbare studeerplekken voorbehouden voor de vroege vogels: eerst komt, eerst maalt. Steeds meer onderwijsinstellingen richten stille ruimtes in om tegemoet te komen aan de grote vraag. Ook de studentenorganisatie Br(ik opende een Study Space, en wij gingen er een dag collectief studeren.

O p Facebook komen we te weten dat er in de Sint-Michielsstraat, pal in het midden van de drukbezochte en rumoerige Nieuwstraat, een studieruimte is ingericht.
De oude, leegstaande kantoren van Br(ik op de eerste verdieping liggen er wat verloederd bij. Er ontbreken delen van het valse plafond, de elektriciteitskast heeft zijn beste tijd gehad en lijkt geen nut meer te hebben, enkel het kamerbreed tapijt op de grond heeft de leegloop blijkbaar overleefd.

We vragen ons af waar al die ijverige studenten zitten. Als we even doorlopen, komen we in een soort relaxruimte. Er staan sofa's, een tafel, een kleine koelkast en een koffiezetapparaat. Alle meubels komen uit de kringloopwinkel en krijgen nu een tweede leven.

Op het terrasje met zicht op de Nieuwstraat staat een jongen een sigaret te roken. Het grote raam staat open, het geroezemoes van de winkelstraat komt de ruimte binnen. "Als je de studieruimte zoekt, dan moet je die eerste deur daar binnengaan," zegt hij terwijl hij aan zijn koffie nipt. Moeten we nu kloppen of niet?

Geen sardientjes
Verspreid in de gezellig ingerichte kamer zitten tien studenten. Allemaal met de neus in de boeken, sommigen met een hoofdtelefoon op, maar vooral allemaal met een zee van ruimte naast, achter en voor zich.

"Dat is het verschil met andere studieruimten, zoals de bibliotheken van de verschillende scholen," zegt Tom. "Daar zit je als sardientjes allemaal op elkaar geplet en heb je zelfs geen ruimte om deftig een boek open te slaan."

Tom zit in zijn voorlaatste jaar Milieu- en Preventiemanagement aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). "Ik woon hier in Brussel, en sinds een drietal jaar studeer ik in groep. Deze locatie is ideaal voor mij. Op zich lijkt dat misschien niet zo, omdat je hier toch in de drukstbezochte straat van Brussel zit, maar het geluid van passanten is nog altijd minder storend dan het lawaai van auto's. Vanochtend stond hier wel een straatmuzikant onder ons raam. We hebben hem vriendelijk verzocht om iets verderop muziek te gaan maken en hij heeft dat met de glimlach gedaan. Ideaal, dus."

Geen regels
Om de andere studenten niet te storen hebben we plaatsgenomen in de sofa's in de relaxruimte. Een jongen komt uit de studieruimte en duikt de koelkast in. "Ah vrienden!" begint hij zijn betoog. "De volgende keer dat de melk slecht is, schrijf dat daar niet gewoon op, maar gooi die alstublieft gewoon weg. Ik heb daar nu wel van gedronken, hé."

Het lijkt alsof de studenten hier alles zelf in goede banen leiden. "Voor het grootste deel is dat ook zo," vertelt Ward Joppen, medewerker van Br(ik. "Iedereen brengt gewoon iets mee, van koffiepads tot een vuilniszak. De studenten verdelen de taken, en tot nu toe loopt dat uitstekend. Alles gaat hier veel minder strikt toe. Je kunt hier op je kousen rondlopen, een middagdutje doen in de zetels, tijdens de pauzes eens lekker kletsen. Bijna alles is hier mogelijk. Dat is een enorm verschil met alle regels in een bibliotheek bijvoorbeeld."

Ook Lien studeert hier bijna elke dag. Ze zit in haar laatste jaar Handelswetenschappen aan de HUB. "Ik kom uit Brugge en ik zit hierboven op kot. Normaal gezien studeer ik zelfs niet in Brussel, maar hier kan ik het leren gewoon langer volhouden. Het is hier veel aangenamer om te studeren en de pauzes zijn veel toffer," zegt ze. "Ook het feit dat hier studenten uit veel verschillende richtingen zitten, vind ik positief. Dan kun je tijdens de pauzes eens over andere dingen praten dan over schoolwerk."

Sociaal contact
Wat is nu het geheim van collectief studeren? "We hebben er onlangs een discussie met onze professor Psychologie over gevoerd," zegt Tom. "Volgens hem is vooral de scheiding tussen privé en werk het succes. Je komt naar hier om te werken, te studeren, en 's avonds ga je terug naar huis en laat je je werk hier. Net zoals in de echte werkwereld."

Lien knikt. "Voor mij is dat ook letterlijk zo. Ik laat mijn mappen hier liggen als ik 's avonds terug naar mijn kot hierboven ga." Studenten Burhaneddin en Ilona vullen aan: "Uiteindelijk is het zo dat als je mensen ziet studeren, je zelf ook meer geneigd bent om te werken. Je verplicht jezelf om het langer vol te houden. En je voelt je minder alleen, want de blokperiode is nu niet de meest sociale periode voor studenten. Op deze manier heb je toch nog contact met andere mensen en bijten we samen op de tanden."

Het is duidelijk dat er, in de ene week dat deze studieruimte open is, al nieuwe vriendschappen zijn ontstaan. "En romances?" vragen wij ons dan automatisch af. "Ik heb hier wel al het telefoonnummer van een meisje gekregen," zegt Tom met een lach. "Maar dat is enkel om praktische redenen!"

De studieruimte in de Sint-Michielsstraat 28 is elke dag open van 9 tot 20 uur, nog tot en met 9 juli

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni