Bomen langs drukke lanen slecht voor luchtkwaliteit

© brusselnieuws.be
30/08/2012
Op groene boulevards is er 20 procent meer fijn stof dan op lanen zonder bomen, concludeert de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek (VITO). Bomen zorgen wel voor afkoeling en zijn goed voor de sociale cohesie.

Op drukke, binnenstedelijke wegen met hoge gebouwen hebben bomen geen positieve invloed op de luchtkwaliteit, zegt onderzoeksbureau VITO. Integendeel: de kruinen houden het fijn stof van de uitlaatgassen tegen, zodat het langer in de laan blijft hangen.

"In stadsparken, op pleintjes, rustige straten of tuinen zijn bomen wel heel goed", zegt projectmanager Stijn Janssen in De Morgen. "Daar is genoeg wind en blijven uitlaatgassen niet hangen."

Toch is het negatieve effect van bomen op de luchtkwaliteit geen reden om ze dan maar van drukke lanen te schrappen, vindt Janssen. Groen nodigt immers uit tot beweging en is goed voor de sociale cohesie. "Bomen zorgen ook voor afkoeling in de stad en gaan het hitte-eilandeffect tegen"' zegt hij. In steden is de temperatuur immers 1,5 tot 3 graden hoger dan erbuiten.

Geluidsoverlast
Daarnaast zijn bomen ook nuttig als geluidsdemper en hebben ze een psychologisch effect. Toen in Wilrijk langs de E19 de groenbuffer verwijderd werd tijdens werkzaamheden, steeg het aantal klachten wegens geluidsoverlast explosief. Er was nochtans geen meetbare verandering in geluidsniveau. Als stedelingen de geluidsbron niet zien, blijken ze dus ook minder snel gehinderd te zijn.

Volgens Janssen is het aan de stadsplanners om de voor- en nadelen van bomen op grote lanen tegen elkaar af te wegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni