Bijna 10.000 wilde hoofdstadparkieten

© brusselnieuws.be
14/07/2010
De Brusselse parkietenpopulatie blijft gestaag groeien. Vandaag telt Leefmilieu Brussel bijna 10.000 exemplaren in het gewest. Dat is tien keer meer dan in 1995. Voorlopig worden er geen maatregelen genomen. [9 reacties]

De halsbandparkiet begon zijn opmars in 1974. Toen liet de eigenaar van het toenmalige dierenpark Meli op de Heizel een veertigtal vogels los. Hoewel de diertjes oorspronkelijk afkomstig zijn uit Azië en Afrika, groeide de populatie explosief, vooral sinds het midden van de jaren 1990.

"De kans dat een uitheemse diersoort hier kan overleven én zich ook nog een keer explosief kan vermenigvuldigen is statistisch gezien maar één op duizend," zegt Olivier Beck van Leefmilieu Brussel aan brusselnieuws.be. "We spreken in dat geval van een invasieve exoot. Voorwaarden zijn dat het dier geen natuurlijke vijand heeft en voldoende voedsel en partners vindt."

Vooral in het Elisabethpark in Koekelberg en in Evere vlakbij het Navo-hoofdkwartier zijn er grote concentraties parkieten. Buurtbewoners klagen wel eens over het lawaai en de uitwerpselen maar het gevaar voor de biodiversiteit is voorlopig niet bewezen.

"Er zijn geen wetenschappelijke studies die bewijzen dat de parkiet een slechte invloed heeft op inheemse vogels en vleermuizen maar dat is wel een bezorgheid van ons," klinkt het bij Leefmilieu Brussel. "De parkieten broeden vooral in boomholtes en dreigen zo boomklevers, spechten en vleermuizen te verdringen."

Vangen of steriliseren
Als de parkietenpopulatie blijft toenemen, dringen zich dan ook maatregelen op. "Wij denken na over een actieplan maar zijn er nog niet uit hoe we het best met de parkieten omgaan," zegt Olivier Beck. "De jacht toelaten, parkieten vangen of met voedsel steriliseren zijn mogelijke pistes. Het is ook een beetje afwachten wat buitenlandse steden gaan doen."

Veel grote Europese steden waaronder Londen, Amsterdam en Parijs hebben eveneens af te rekenen met een explosieve parkietenpopulatie.

Leefmilieu Brussel raadt aan om geen uitheemse vogels vrij te laten en de parkieten niet te voederen. Wie kleine zangvogels wil voederen, moet ervoor zorgen dat het voedsel buiten het bereik van de parkiet blijft.

Sinds 1998 wordt ook de grote alexanderparkiet, even groen maar iets groter dan de halsbandparkiet, waargenomen in het Brussels gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni