Anderlecht kruipt uit de schulden

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
23/12/2009
De gemeente Anderlecht is binnenkort een zo goed als schuldenvrije gemeente. Het in 2006 18 miljoen euro bedragende deficit is vandaag, dankzij steun van het Gewestelijk Herfinancieringsfonds, bijna weggewerkt. Voor 2010 kan de gemeente in financieel en economisch moeilijke tijden zelfs een overschot van 11.000 euro voorleggen.

Anderlecht trekt al vier jaar lang de broeksriem aan om te voldoen aan het strenge besparingsplan dat het Gewest verschillende Brusselse gemeenten oplegt in ruil voor financiële tussenkomsten. Drie jaar lang kon de gemeente rekenen op een financieel ruggensteuntje, met als resultaat dat de 18 miljoen oplopende deficit in 2006 teruggedrongen is tot 5,5 miljoen. Een bijkomende tegemoetkoming van het Gewest van 5,2 miljoen moet de gecumuleerde schuld eind dit jaar dicht in de buurt van het evenwicht brengen.

Dat betekent niet dat de gemeente helemaal niets meer kan uitgeven. De buitengewone begroting, ofwel eenmalige uitgaven zoals bijvoorbeeld renovaties, bedraagt 28,3 miljoen euro. Iets meer dan de helft (51 procent) daarvan wordt bekostigd met subsidies. De andere helft door leningen (42 procent) en door eigen middelen (7 procent).

Een paar opvallende investeringen: de gevelrenovatie van de beschermde school het Rad; de restauratie van de muurschilderingen van de collegiale Sint-Guido; de vervanging van de paviljoenen van de Nederlanstalige school voor buitengewoon onderwijs De Ladder, die niet meer aan de normen voldoen; en ook de heraanleg van het sportcomplex aan de Lenniksebaan en de bouw van een multifunctionele infrastructuur voor Sporting Anderlecht.

Toch is het volgens oppositiepartij Ecolo niet allemaal rozengeur en maneschijn. Tijdens een persconferentie lieten voormalig schepenen André Drouart en Philippe Debry hun ongenoegen blijken over het besparingsbeleid van de gemeente. "Deze meerderheid bespaart vort besparingen uit zonder een duidelijke visie," aldus de twee gemeenteraadsleden. "Er wordt bespaard op essentiële sociale voorzieningen zoals het OCMW. Door te besparen op personeel laat de dienstverlening naar de burgers toe te wensen over."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni