Alternatieve eco-munt voor Brussel

© brusselnieuws.be
26/09/2011
Vanaf begin 2012 kan je in drie Brusselse gemeenten betalen met de Eco-Iris, een alternatieve munt. Wie eco-vriendelijk handelt, verdient Eco-Irissen en kan die gebruiken voor milieuvriendelijke aankopen.

Wie ecologische en duurzame daden stelt, kan Eco-Irissen verdienen. Een abonnement nemen op Villo levert je bijvoorbeeld 50 Eco-Iris op. Wie meedoet aan collectief composteren, verdient ook 50 Eco-Iris. "Overschakelen op groene stroom, recycleren en afval sorteren, er zijn zeer veel verschillende handelingen die Eco-Irissen opleveren," stelt Laurence Roland, communicatieverantwoordelijke van mede-initiatiefnemer Réseau Financement Alternatif (RFA), een organisatie die ernaar streeft om economie met ecologie te verzoenen. "Over de concrete tarifering zijn al een aantal afspraken gemaakt, maar in samenspraak met elke betrokken gemeente zal de 'prijslijst' nog wijzigen. Als er bijvoorbeeld te weinig bloemen zouden zijn in een gemeente, dan kunnen we afspreken dat wie daar bloemen plant er flink wat Eco-Irissen voor terugkrijgt."

Groene winkels
In de betrokken gemeentes zullen bevoegde mensen aanwezig zijn om de Eco-Irissen uit te betalen. Eén euro is ongeveer tien Eco-Irissen waard. "We moeten nog zien welke handelaars en organisaties bereid zullen zijn om mee te doen aan ons project," vertelt Roland. "Het is echter de bedoeling dat je met de Eco-Irissen in de eerste plaats zal kunnen betalen in 'groene' winkels, zoals fietswinkels of tweedehandswinkels."

"We hebben nog niet beslist in welke gemeenten de Eco-Iris zal worden ingevoerd," verklaart Roland. "We zullen ons project in een aantal gemeenten voorstellen en dan nagaan of er een draagvlak voor is. Het is heel belangrijk dat de bewoners, handelaars en organisaties van de gemeenten meewerken. Zij geven het project vorm en bepalen of het slaagt."

Het begon allemaal met een haalbaarheidsstudie die er kwam onder invloed van Leefmilieu Brussel, RFA, de organisatie voor duurzaam ondernemen Groupe One, de ULB en het kabinet van Brussels minister voor Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo). De opdracht: nagaan of er een alternatieve munt kon gecreëerd worden die ecologie en duurzaamheid in Brussel zou kunnen stimuleren. Uit die studie werd het project van de Eco-Iris geboren.

Het project zal zo'n anderhalf jaar lopen. Daarna volgt een grondige evaluatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni